2008. november 30., vasárnap

Mi legyek,ha nagy leszek?

Ha most állnánk a gyermekeim pályaválasztása előtt( már túl vagyunk rajta), akkor nem biztos, hogy lazán, görcsmentesen azt tudnál mondani: Óh,kicsim, ami a szíved vágya az legyél! :)
Valószínű, hogy erősebb mérlegelés tárgya lenne ez a kérdés .

De mi van, ha az alábbi cikk szakmái közül, egyikhez sincs kedve a gyereknek sem,illetve a most munkát keresőnek sem?
Nem vagyok cinikus,de nevetés fogott el, amikor az alábbi cikket olvastam,-mit tehet az ember-,mert nem nagy a választék azokból a szakmákból, amire biztosan szükség lesz az elkövetkező időkben.Te mit mondanál, hogyan lehet túlélni ezt a korszakot?Ki az, akinek van esélye?

A tíz válságbiztos foglalkozás

|

Az elmúlt napokban sorra napvilágot látnak különböző becslések arról, vajon a gazdasági válság egyik következményeként mennyivel csökkenhet a foglalkoztatottak száma. Adler Judit, a GKI kutatója szerint jövőre a foglalkoztatottak 3 százaléka, mintegy 100-120 ezer ember veszítheti el állását. Ezzel a munkanélküliek száma megközelíti a 450 ezer főt, amellyel a munkanélküliségi ráta átlépné a 10 százalékot.

A FigyelőNet internetes lap pénteken gazdaságkutató szakemberek közreműködésével összegyűjtötte a tíz válságbiztos foglalkozást, amelyeket szinte biztosan nem sújt a válság, sőt még jól is jön nekik.

Az összeállításban aligha meglepő, hogy az energia- és élelmiszer-ipari álláshelyek biztosnak látszanak, hiszen a visszaeső fogyasztásban az étel és a fűtés biztosan a lista végére kerül. Ugyanígy az egészségügyhöz kapcsolódó álláshelyek is kevésbé kitettek a gazdaság lejtmenetének, így például kórházi nővérekre és a patikusokra továbbra is épp olyan vagy még nagyobb szükség lesz, mint eddig.

A rendőrök is megtarthatják állásukat, hiszen a romló életfeltételek közepette aligha valószínű a bűnözés csökkenése. Ha a romló életfeltételek miatt emelkedik a bűnözés, fokozottan szükség lehet személy- és vagyonőrökre, így akár ők is nyerhetnek a válságon.

Valószínűleg nem panaszkodhatnak majd a gyorskölcsön ügynökök, hiszen megnehezedik ugyan a hitelhez jutás, de a rövid lejáratú, csillagászati kamattal kiadós hasznot biztosító forinthitelek iránti kereslet megmarad. A pénzbehajtóknak és a zálogházi becsüsöknek sem kell külön forgatókönyvet kidolgozniuk a válságra, sőt a recesszió nyertesei is lehetnek.

A kocsmai pultosoknak sem kell félniük állasuk elvesztésétől, hiszen a drága és igényes szórakozás helyett előtérbe kerülhetnek az olcsó, helyettesítő termékek. (MTI)



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na igen!
De ez szerintem egy elég pesszimista nézőpont...
Én azt remélem, hogy sok ember kiutat próbál majd keresni, és megértik, hogy felfelé is vezet út, például a SR vállalkozás, ami munkahelyeket teremt, biztosíja az egészséget, és nagyon jól fizet. Csak az a kérdés, hányan nyitottak annyira, hogy ezt észrevegyék. Akik nem, azoknak tényleg sajnos marad a zálogház meg a kocsma...
Besze Anna :)

Névtelen írta...

Hát igen... Jól megragadta a cikk a lényeget. Az az egy biztos, hogy ez a kép folyamatosan változni fog. Mindig lesznek jól fizető és szinte semmit sem fizető szakmák. Senki sem lehet biztos benne, hogy az általa választott szakma akár 5 év múlva is jövedelmező és keresett lesz.
Egyedül csak a Sunriderben van hosszútávú perspektíva és jó jövedelem (főleg most). :-)

Mucsi János