2008. április 3., csütörtök

Mivel tesszük tönkre a bőrünket és mi a szép bőr titka?


Azt tapasztaltam (magamból is kiindulva), hogy előbb lesz valakiből "önjelölt orvos", nagy szakértője a belső szervei működésének :) , mint a test legnagyobb szervének , a bőrének a minimális ismerője. A bőr működését és szerepét nem igazán ismerjük és nem is törekszünk megismerni és sajnos ,a bőr védelmét és a bőrproblémákat is inkább szépészeti kérdésként kezeljük nem pedig egészség-problémaként.


A bőr a belső tükre- mondjuk ezt gyakorta a Sunriderben. Hiszen a belső szervek jelzéseit észre kellene venni a bőrön. A bőrön megjelenő tünetek van, amikor valaminek a kezdetét jelzik, van, amikor már egy elmélyült gondot! Tehát figyelni kellene rá és főleg eszméletlenül fontos lenne komolyan venni a jelzéseit!Mégis hajlamosak vagyunk kozmetikai kérdésként elodázni, ha viszket, száraz, zsíros, foltos, ráncos, pattanásos, pirosodó stb...

A következő néhány bejegyzésben szeretném ezt a bőr témát körbejárni, bízva abban, hogy az ismeretek hozzák a felismerést és mindenkinek a saját bőrproblémájára a megoldást is!
Itt, most pár percet szánva az olvasásra tisztázódhat néhány alap dolog a bőrről és megtudhatsz
életbevágó, fontos információkat is!

Nos, kezdjük!Elsőként hadd közöljem le 3 részben a Juventus rádió riportját Antal Vali mesterkozmetikussal.

Juventus interjú

Köszöntöm vendégemet, Antal Valit, aki – most figyeljenek – Bionom Hatóanyag Elemző és mesterkozmetikus. Jó estét, szervusz! Egyáltalán hogy lesz valakiből ilyen hatóanyag-elemző?

Hát ennek egy tudatos múltja van. Gyerekkoromtól rengeteg allergiát analizáltak nálam, csecsemőkoromtól, és tinédzser koromra derült ki, hogy én nem a hagyományos dolgokra vagyok allergiás, mint virágpor, parlagfű, kutyaszőr, macskaszőr, satöbbi, hanem a szintetikus anyagokra, a színezékekre, a mesterséges anyagokra és a tartósítószerekre. Tehát nekem ki kellett alakítanom egy olyan tudatos életet, hogy ezeket elkerüljem. Na most, mint kozmetikus, ez elég nehéz, mert ugye, mint tudjuk a legtöbb kozmetikum ezeket az anyagokat tartalmazza. Tehát nekem, az elmúlt 23 évemben, amióta kozmetikusként praktizálok, meg kellett keresnem azokat a szereket és anyagokat, amik nem tartalmazzák ezeket, és ezért végeztem el 2005-ben egy Bionom Hatóanyag Elemző tanfolyamot, aminek alapján tulajdonképpen már teljesen hivatalosan bármilyen cégnek bármilyen szervezetnek ki tudom elemezni a termékét, hogy az vajon jó nekünk vagy rossz.

· Nahát elsősorban saját magadnak ...

Igen, elsősorban saját magamnak

· …, hogy ne legyél allergiás. Az se egy utolsó szempont. Hát csak azért érdekes ez, mert a mai világunkban tele vagyunk mindenféle termékkel, főleg itt a rendszerváltást követően, tényleg minden bekerült ebbe az országba, és, hát aztán nem nagyon vizsgáltuk, hogy miket tartalmaznak ezek az anyagok, és nem csak a kozmetikumok, az élelmiszerektől kezdve mindenről beszélhetünk, azt gondolom, hogy miket tartalmaznak, milyen káros anyagokat. Tehát ész nélkül vettük ezeket a mindenféle élelmiszereket és most én azt érzem, hogy igencsak egy ilyen jó 4-5 évvel ezelőtt kezdődött egy ilyen odafigyelés. Egy ilyen harc, hogy tessék utánanézni, hogy mit kenünk magunkra, egyáltalán hogy élünk, miket használunk.

Igen, az élelmiszerrel kezdődött, hála istennek, tehát ott voltak az első szorosabb megkötések és úgymond adalékanyag betiltások. Na most a kozmetikai ipart 2004-ben érte el. De amit itt érdekességként elmondanék, hogy azt kevesen tudják, hogy a bőrön át való felszívódás méreganyagok tekintetében 50%-al nagyobb, mint az emésztőrendszeré. Ami azt jelenti, hogy egy rákkutató professzor a következőket mondta:

„sokszor, kevésbé lenne veszélyes a kozmetikumainkat megenni,
mint magunkra kenni”.

Na, most amit megeszünk, azt elkezdték szabályozni, amit felkenünk azt viszont még nem. Nekem van egy nagyon-nagy bánatom. Említetted itt ezt a rendszerváltást, hogy ugye utána beáramlott ide mindenféle termék. Én már a rendszerváltás előtt is kozmetikus voltam és nagyon meg voltam elégedve az akkori termékekkel. Most nevet nem mondok, de aki elég idős az emlékszik rá, hogy mennyi minden csodadolog szűnt meg itt Magyarországon, vagy olvasztották be egy hatalmas multicég berkeibe és aztán el is tüntették nagyon hamar. Gátlástalanul megjelentek a világ minden szegmenséből hatalmas nagy mennyiségben különböző szerek és termékek, amiknek nyomon-követhetetlen a bevizsgálása is gyakorlatilag.

Na most mondok egy érdekességet: a káros hatóanyagokat 4 csoportba szoktuk osztani. Az első, ami nagyon káros a szervezetre, azok a kőolajszármazékok. Sokan nem is tudják, hogy mik azok a kőolajszármazékok, mert a cégek, nagyon ügyesen, úgy tüntetik fel a doboz hátulján az összetevőknél, hogy mineral oil vagy minerál olaj vagy ásványi olaj, amiről ugye sokan azt hiszik, hogy ásványi anyag, az biztos nagyon jó a bőrünknek, de ha egy kicsit visszaemlékeznek a 7-es, 8-os kémia tanulmányaikra, akkor ugye rádöbbenhetünk arra, hogy a világon egy darab ásványi olajunk van, az a kőolaj.

Tulajdonképpen abból szintetizálják, ami.

- Ad 1, nem szívódik fel a bőrbe.

- Ad 2, eltömíti a pórusokat,

- ad 3, azáltal, hogy eltömítette a pórusokat egy olyan szaru megvastagodást eredményez a bőrön, hogy elkezd beteg rendszerként működni a bőr, tehát megszűnik a bőrnek az öngyógyító szerepe és jönnek a bőrproblémák. Hogy kiszárad, begyullad, viszket, satöbbi, satöbbi.

· Na most akkor itt egy pillanatra álljunk meg. Tehát itt van a nyár, mindenki ahol csak tudja keni magát, ugye nem szeretne megégni, ez nem csak nyilván a kozmetikában van úgy, hogy az emberek bemennek és ott mindenféle kenőcsöket rákennek, de hogy ilyenkor mit érdemes használni egyáltalán, mert ugye vannak ezek a különböző fényvédő faktorok, meg miegyebek, hogy itt mire kell odafigyelni vagy egyáltalán hogy észleljük, hogy mi az ami jó, mi az amit érdemes használni?

A bőr az egy fantasztikus érző szervezet, tehát ami neki nem tetszik attól mindig bajunk lesz és azt azonnal el kell hagyni. Tehát nem újabb terméket kell venni amit aztán rákenünk, és attól várjuk a csodát és csak romlik-romlik. Most jó hogy említetted ezt a napozási dolgot, mert ugye nyár, idénye van a napolajoknak, naptejeknek. Na most, ami érdekes, ha visszatérhetnék az én bőrgyógyász professzoromra vagy rákkutató professzoromra, képzeld el, hogy rákos bőrszöveteket vizsgált, és a rákos bőrszövetekben analizált olyan vegyületeket, amiről nem tudta, hogy hogy került oda. Egy vegyész ismerősének sikerült beazonosítania ezeket a vegyületeket és kiderült, hogy ezek kozmetikumokban találhatók meg. És a mi a legmegdöbbentőbb, van egy olyan anyag, amit úgy hívnak, hogy oktil-metoxi-cinamát, ami a napolajoknak a fényvédő számát adja. Az érdekessége ennek az anyagnak az, hogy önmagában nem rákkeltő, csak abban a pillanatban, ahogy UV sugárzás éri.

· Jól van!

Na most, igen ez megdöbbentő.

· Nyár derekán ez kifejezetten jó.

Kifejezetten jó. Na most, én is amikor előadást szoktam tartani, minden hölgy kérdezi tőlem, hogy na jó, de akkor most akkor mit? Hát az első tanácsom az, hogy ha elmegy naptejet, napolajat, napozószert vásárolni, akkor fordítsa meg, már kötelező minden terméken föltüntetni az összetételt, és ha talál benne ilyet, hogy mineral oil vagy vaselin, vagy parafin oil vagy főleg ezt az oktil-metoxi-cinamátot, akkor tegye vissza a polcra. Na most ugye itt van a nagy kérdés, hogy mivel napozzunk. Én most nem akarok reklámot csinálni az élelmiszeriparnak vagy a gyógyszertáraknak, de gyakorlatilag, én emlékszem, a gyerekkoromban az édesanyám engem olíva olajjal meg kakaóvajjal kent. Mégse voltam bőrrákos és mégse égtem le. Na most, ezek is tudják azt, amit egy UV faktor tud.

· Hát hogy, egyáltalán be kell-e kenni magunkat?

Ez meg a másik. Igen.

· Lehet, hogy nem kéne.

Én ezt nagyon megkérdőjelezem, mert az egészséges bőrnek – és itt kihangsúlyozom, hogy egészséges bőr, mert sajnos nagyon eltoltuk a bőrnek a reakcióit ezzel a sok kemikáliával, amit rákenünk …

· Lássuk be, ez üzlet.

Igen, pontosan. Az egészséges bőr gyakorlatilag tud védekezni a nap sugárzása ellen. Na most, a nem egészséges bőr, az olyan bőr, akinek az immunrendszerét tönkretettük, az reagálja le rosszul a napot. És tulajdonképpen erre kenjük a dolgokat, ami aztán még rosszabbul fogja lereagálni a napot.
UV az van. Egyre több, de kihangsúlyoznám most is a fokozatosság elvét. Tehát a bőrnek, saját magának, ha fokozatosan megyünk ki a napra, olyan gyönyörű védelmi rendszert épít fel, hogy szinte ki van zárva a bőrrák és a leégés veszélye is. Csak hát ugye nem délidőben kell a gumicsónakon háromnegyed órát süttetnünk magunkat a vízen, hanem akkor el kell vonulni sziesztázni a hűvös szobába, aztán délután 4 körül vissza lehet menni.

· El kell fogadni ugye azt a tanácsot, amit mondanak, hogy 10, 11 órától délután 2-ig, 3-ig ne nagyon tartózkodjunk napon. Na lépjünk tovább.

· Na kérem szépen a napozást lezártuk, folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések: