2008. február 14., csütörtök

Méreg vagy gyógyszer?A tejről őszintén

Kaptam ma egy körlevelet arról, hogy ne vásároljunk Danone termékeket, így tiltakozva a Győri Keksz bezárása ellen.Régóta folyik ez a csiki-csuki játék hazugságokkal megtűzdelve, hiszen mindenki tudta, hogy a Danone piacot vesz és nem könnyezik azon, hogy emberek százai elvesztik munkahelyüket és ezzel megélhetésüket. A győri gyárban generációk dolgoztak és a győri keksz afféle hungarikumnak számított. Ez ellen nem lehet már tenni,sajnos,de talán a bojkott a Danone termékei ellen hozhat 2 dologban eredményt.

Egyrészt, próbára teszi az embereket, mennyire tudnak szolidalitást vállalni a bajbajutottakkal, hiszen bárki kerülhet ilyen helyzetbe.

Másrészt, azzal ,hogy, ha nem eszünk tejtermékeket pl.Danone termékeket(legalább a tüntetés ideje alatt) csak nyerhet mindenki, hiszen a Danone tejtermékei gyakorlatilag károsak az egészségre.(Nem kis mértékben)
A tejlobbinak nem érdeke a felvilágosítás, de , aki csak egyszer is hallotta ezt az állítást ,az kezdjen el gyanakodni és érdemes körbejárni a témát.Döbbenetes tényekről lehet olvasni és szeretném kihangsúlyozni, ezek nem sunrideres megállapítások. A Sunrider keleti gyökereinél fogva csak egyetért ezekkel az állításokkal.

Hadd ajánljak egy könyvet a sok közül, mely ezt a témát taglalja és, ha szeretnétek többet tudni a tejkérdésről,akkor ezt jelezzétek a megjegyzésetekben és folytatjuk.
http://www.fo.hu/upload/M_28/rek1/137348_2.jpg
Frank A.Oski,M.D. : A tejről őszintén c. könyvének ajánlásából idézek:

Mindannyian idézni tudjuk a piac ismerős reklámszlogenjét:"A tej élet,erő, egészség",de vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy a tejérzékenység és tejallergia sokkal gyakoribb betegség,mint azt általában elismerik?Hogy a tejtermékek fogyasztása tehető felelőssé számos emésztőrendszeri, szív-és érrendszeri probléma kialakulásáért, és elősegíti a csontritkulás, meszesedés, fogromlás, vesekő, vérszegénység, börkiütés, leukémia, reumatikus izületi gyulladás, légúti megbetegedések és nőgyógyászati betegségek...stb. kifejlődését?

A tejet valójában tévesen tartják az ember számára tökéletes tápláléknak, hiszen a tehéntej a borjak gyors fejlődéséhez szükséges, fehérjékben és egyéb anyagokban gazdag táplálék.Nincs a világon más faj az emberen kívül, amelynek felnőtt egyedei előszeretettel fogyasztják egy más állatfaj anyatejét!.

A tejfehérje(kazein) és a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges enzimek termelődése az emberi szervezetben három-négyéves kor felett megszűnik,vagyis a tej és tejtermékek emésztése felnőttkorban lehetetlen. A tejbe kerülő rovarírtó,hozamfokozó, növekedésserkentő anyagok, antibiotikumok és hormonok számos egyéb betegséget és a tejet nem fogyasztók körében elképzelhetetlen elváltozásokat okoznak.
Milyen betegségek mögött állhat a tejtermék,mivel lehet helyettesíteni? Milyen tapasztalataitok vannak? Szóljatok hozzá alább a megjegyzésnél és folytatjuk!!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nos, a tehéntej a bociknak való... nekik nem okoz gondot a tejben lévő zsír sem. Embernél viszont a tejzsír lepedék-szerűen bevonja a bélbolyhokat, romlik a tápanyagok felszívódása, s irritáció is kialakulhat. Szögezzük le: embereknek az ember-tej, azaz az anyatej való, babáknak ez a legtökéletesebb táplálék! Az emberek pedig igyanak mást, s calcium-szükségletüket fedezzék más forrásokból, pl. szezám-magból (legjobb a szezám-paszta, a tahini), szardíniából vagy bármi másból.

Névtelen írta...

Hát igen, ez egy nagyon klassz téma! Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy nem normális dolog, hogy felnőtt korban, ráadásl egy másik faj tejét fogyasztjuk, hiszen ilyenkor már az anyatej sem való nekünk, és akinek normálisan működik a szervezete, az nem is tudja megfelelően emészteni.
Szerintem mindenképpen megérdemlei a téma a folytatást, engem különösen az érdekelne, hogyan lehet helyettesíteni a tejet, hiszen számos ételünkbe bele kellene tenni a receptek alapján. Itt inkább a tejfölre, joghurtra, sajtra gondolok, mert a tejet még könnyen felváltom vízzel vagy szója-, zab-, rizs- stb itallal.
Le a tejjel!

Besze Anna