2008. szeptember 21., vasárnap

Merj álmodni!Barta Edina sikertörténete a Sunriderben és az életben!

Barta Edina a Sunrider üzletben óriási sikereket ért el,nagyon tisztelem és nagyra becsülöm kitartását és hozzáállását!Példája mindig megerősíti bennem azt a megváltoztathatatlan tényt, hogy a vállalkozás és a változás egy döntéssel kezdődik és a milliók nem varázsütésre hullanak az égből,azokért tenni kell!De nem mindegy, hogy az álmok elérése felé vezető út milyen és mit adunk cserébe ill.,hogy egyáltalán van-e esélyünk elérni azt,amit szeretnénk!Azt is jó látni, hogy Edina üzlete 15 éve nő és fejlődik,miközben Ő egyre szabadabb és gazdagabb.Nagy biztonság ez számomra, aki "csak"6 éve építi a Sunrider üzletét,hisz hosszútávra tervezhetek,már bizonyított a cég és a módszer is működik 15 éve Magyarországon és 26 éve a világon!Ezért ajánlom sok szeretettel a Nők Lapja riportját Barta Edinával:

http://www.merjalmodni.hu/WEBSET_PICTURES/492/AH3.jpg http://www.merjalmodni.hu/WEBSET_PICTURES/492/DSC02665b.jpg
Merj álmodni! Barta Edinának még a levélpapírján is ez a mondat díszeleg. Nem véletlenül. Ahogy beszélgetésünk során megismertem, kiírhatná akár a homlokára is. Tizenöt évvel ezelőtt hajtotta végre azt a szemlélet-és életmódváltást, amelytől ma kirobbanó energiáknak örvend. Lássuk, hogyan csinálja!

Elegáns üzletasszony, aki semmit nem bíz a véletlenre. Például két oldalnyi segédanyaggal érkezik, amelybe az interjú során bele-belepillant. Életemben nem találkoztam még ennyire tudatos emberrel…


Edina: Ez az új életfilozófiám egyik alappillére. A tudatosság. A második gyermekem születése után, úgy negyven körül eljött az a pillanat, amikor elgondolkoztam az életemen. Láttam az arcomon a szaporodó ráncokat, a fáradtság letagadhatatlan jeleit, a rengeteg átélt stressz, a hajtás nyomait. Éreztem, hogy nem jó ez így. Aztán ránéztem a lábamra, a lüktető visszérre, amit sem eredményesen megműteni, sem elinjekciózni nem lehetett, és megerősödött bennem az elhatározás: változtatok az életemen!

Lilla: Addig mivel foglalkoztál?

Edina: Angolt tanítottam húsz éven keresztül. Szépen megmásztam a szamárlétrát, egészen az egyetemi adjunktusságig. Csakhogy hiába volt a sok elismerés, az anyagi megbecsülés jócskán elmaradt mögötte. Pedig éjt nappallá téve dolgoztam, először azért, hogy kifizessük a lakásunkat, később azért, hogy törlesszük a saját építésű, nagyobb lakásunk részleteit. Hajnalok hajnalán keltünk, és csak későn értünk haza. Emlékszem, egyszer mondtam is a férjemnek: „Te, ha nem lenne hétvége, nekem fogalmam se lenne, milyen ez a lakás, amikor besüt a nap.” Egészséges elégedetlenség jellemzett világ életemben, és a páromat is megtaláltam hozzá, különben alighanem még mindig mécsessel világítanánk. Aztán egyszer csak a vágyak és a lehetőségek összetalálkoztak.

Lilla: Ha nem tévedek, ezt hívják szerencsének.

Edina: Én is azt hiszem. De ma már tudom, ahhoz, hogy meg tudjam ragadni, már ott kellett lennie a felkészültségnek is. Az történt ugyanis, hogy a férjem, aki élelmiszertudományokat oktat az egyetemen, éppen Amerikába utazott előadássorozatot tartani. Egyik éjjel izgatottan felhívott, hogy talált valamit, ami nekem is jó lenne. Mármint a visszereimnek. Egészen pontosan egy táplálkozás-kiegészítőket gyártó és forgalmazó céget, amelynek tulajdonosa egy kínai gyógynövénykutató, és nyugati orvostudományt tanult felesége. Ők ketten dolgozták ki ezeket az egészséget karbantartó termékeket, az alapokat jelentő filozófia családi örökségük. Amikor a férjem hazajött, és az ölembe öntötte az erről szóló brosúrákat, azonnal elkezdtem rajtuk átrágni magam. Megdöbbentő felfedezéseket tettem.

Lilla: Úgy mint?

Edina: Például rájöttem, hogy mennyi értéktelen élelmiszert, mérget fogyasztunk, és azonnal nekifogtam, hogy megreformáljam a család étkezési szokásait. Attól kezdve még több zöldséget és gyümölcsöt tettem az asztalra, lehetőleg megbízható helyeken vásároltam, és megszállott cimkeolvasóvá váltam. Nem volt nehéz meggyőzni arról, hogy amit megeszem, az leszek én, tehát ha silány táplálékot viszek be a szervezetembe, akkor még a gondolataim is csökkentértékűek lesznek. A lányom első perctől fogva vevő volt a reformkonyhára. A férjem és a fiam egy ideig berzenkedtek, mondván, ők nem szeretnének nyulakká válni, de az eredmények láttán beadták a derekukat, és ma már egyikük sem bánja.

Bori: Mit jelent ez, nem esztek húst?

Edina: Dehogyisnem! A hétvégén is disznóölésen voltunk. De arról a disznóról Mezőtúron, tudom, hogy mivel etették, és ez megnyugtat. Azzal is tisztában vagyok, hogy ma már a bio sem bio, mert arra a földre is ugyanaz a savas eső esik. És az is kiderült számomra, hogy bármennyire is igyekszem, nem tudok minden szükséges ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet belecsempészni az ételeinkbe, mert az alapanyagok nem teljes értékűek. Éppen ezért teszem rá a töltött káposztára is a táplálék-kiegészítőket. Az egész életmód- változtatás lényege egyébként a mértékletesség. És valóban, rövid időn belül éreztem magamon, hogy ha kevesebbet eszem, több energiám szabadul fel. A másik hozadéka az, hogy nem fog rajtam a betegség.

Lilla: Nekem az egészséges életmódhoz hozzátartozik a sport is.

Edina: Nekem is. Az aerobik nálam nem jött be, majd kiköptem a tüdőmet, de nem láttam semmi eredményt. Találkoztam egy feketeöves karate mesterrel, Solymosi Antallal, aki megismertetett a szinte ideális mozgásformával. Ez a Pilates, a test és a lélek tornája. Utána úgy érzem magam, mintha kicseréltek volna. Azóta csináltunk belőle DVD-t, ami bárki számára hozzáférhető, otthon is bármikor elvégezhető torna. Hiteles élsportolói múltja és szakmai felkészültsége miatt érdemes vele csinálni a tornát. Ha ez a pillér kimarad, szerintem bukik minden.

Lilla: Erre írják majd az olvasók, hogy kinek készítjük mi ezt a lapot, unatkozó budai polgárasszonyoknak?

Edina: Én erre azt válaszolom, hogy ha az életünk harmadik harmadát jó kondícióban, szellemileg fitten szeretnénk megélni, és még sokáig egyben tartani a családot, bizony időt, energiát kell áldozni önmagunkra. Meggyőződésem, hogy ez elsősorban nem pénz, hanem elhatározás kérdése. Nem muszáj fitnesz terembe járni, egy otthoni tornára mindenkinek van ideje. Én nem szeretném úgy leélni az elkövetkező húsz évemet, hogy a gyerekeim azt mondogassák az unokáimnak: „Menjetek fel nagyanyátokhoz, tudjátok, hogy nem lehet egyedül hagyni!” Én szeretnék elmenni őhozzájuk, hogy tanítsam őket, és élvezzem a társaságukat.

Bori: Gyönyörűség hallgatni, amiket mondasz. Magam is azt tapasztalom, hogy a nők értelmetlen módon feláldozzák magukat a család, a háztartás és a munka oltárán. Nem merik meghúzni a határaikat. Még ha azt látnám, hogy ezért megbecsülés illeti őket! De ezt mindenki természetesnek veszi, és csak kihasználja. Igenis kell magunkra szakítani időt! Lelkiismeret furdalás nélkül elmenni a barátnőkkel moziba, úszni, tornázni vagy csak úgy, lógni egyet. Ez feltölt, visszahozza a fiatalságot, és segít tovább folytatni az életet. Szükségünk van rá.

Lilla: Jól sejtem, hogy ma már nem a tanításból élsz?

Edina: Úgy éreztem, erre a filozófiára rá kell tennem az életemet. Azóta az ezeket a termékeket forgalmazó céget építem, és sikeres vagyok. Másokat is igyekszem meggyőzni arról, hogy merjenek álmodni! Én minden évben készítek egy álomtablót, és a gyerekeimet is erre nevelem. Arra, hogy ha valaki nagyon akar valamit, és megküzd érte, az előbb-utóbb megvalósul. Sokáig a hálószobánk ajtaján belül lógott például egy szép ház képe. Egy ilyen gyönyörű, kertes ház volt a leghőbb vágyam! Aztán a férjem megtalálta azt a szerkezetkész házat, amelyet a magunk igénye szerint fejeztünk be. Csak később tudatosult bennem, hogy még az ajtók és az ablakok is megegyeztek az álomtablón lévő ház képével.

Lilla: Egy negyedik pillérről is beszéltél…

Edina: Igen. A tudatossághoz az is hozzátartozik, hogy soha, semmilyen körülmények között nem veszek fel kölcsönt, és vigyázok rá, hogy a pénzügyeink rendben legyenek. Így nincsenek álmatlan éjszakáim, nem nyomaszt az adósság. Hányszor hallom, hogy az emberek akár a nyaralásukra is kölcsönt vesznek fel. Én egyszerűen nem tudnék nyugodtan feküdni a napon!

Lilla: Most már megvan mindened. Hogyan tovább?

Edina: Ó, most jön a java. Ötvennyolc éves vagyok, még vár rám legalább húsz-harminc jó év. Ezt szeretném tartalmasan kitölteni. Nem bírom, ha valaki arról beszél, hogy innentől annak is örülni kell, ha felébredek. Nekem ennél nagyobb céljaim vannak. Most, hogy a gyerekeim felnőttek, nekiindulok, és apostolként járni fogom az országot. Rengeteg tervem van arra vonatkozóan, hogyan lehetne megreformálni az emberek szemléletét.

Bori: Ez tetszik. Egy pár, akik elindítanak egy multilevel céget, keményen dolgoznak, aztán eltelik néhány év, már nyugodtan hátradőlhetnének, mégsem ezt teszik. Te mész tovább, Nyíregyházától Zalaegerszegig, és ami örömet, elismerést a munkád során az emberektől bezsebelsz, az szemmel láthatóan tovább éltet. Nemhogy fogynának az energiáid, hanem növekednek. Kevés magad korabeli embernek csillog így a szeme manapság.

Edina: Tudod, azt olvastam, hogy: „Az úton járni a te dicsőséged.” Igyekszem ehhez tartani magam.




Nők Lapja interjú, 2008. tavasz

2008. szeptember 16., kedd

Sminkkel vagy smink nélkül

A femina.hu oldalon láttam két képet Nicolette Sheidan 44 éves színésznőről, amiből látszik, hogy nem mindig olyan bombanő, mint a Született Feleségekben, sőt neki is vannak rossz napjai, amikor egyszerűen szörnyen néz ki.
A sorozatsztár két arca között megdöbbentő a különbség, hiszen hétköznapi arcát látva rá sem
lehet ismerni arra a másik, hibátlannak tűnő arcára, amin sminkesek dolgoznak nap mint nap.
















-Hú, ez hihetetlen!-kiáltottam fel, aztán csak néztem, néztem, kerestem a hasonlóságot a két kép között ,végül elgondolkoztam:nem ugyanezt látná rólunk is egy lesifotós nap, mint nap?

Egy pillanatra megrémültem, mert eszembe jutott reggeli gyűrött arcom, vagy este, amikor felállok a számítógép elől, de aztán megnyugodtam, mert nem vagyok kitéve a paparazzóknak.

De álljunk csak meg, egy szóra!
Mikor érzem magam jól, mikor vagyok magabiztosabb, mikor tudom 100 százalékosan, hogy nő vagyok, mikor kecsesebb még a járásom is? Sminkkel vagy smink nélkül?
Nem lehet, hogy a lesifotóst mindig magunkkal visszük?Velünk van, mert a tudatalattinkban üldögél és a reggeli tükörképet egész nap elénk teszi.
Lehet, hogy az egész napod sikerét befolyásolja, hogy mit gondolsz magadról?
A válaszom ,igen, befolyásolja!
Nem mindegy hogyan nézel ki és,hogy meg vagy-e elégedve magaddal. Az arc az elsőszámú kommunikációs eszközünk, amely sok mindent közvetít, de elsősorban ápoltságot. Ha másért nem, ezért érdemes egy kis smink.A többi elérhető hatást meg látjátok a képeken, ezt nem kell túlragozni.

A legfőbb 2 ellenérv a sminkkel szemben az szokott lenni,hogy
1.Nem szoktam
2.Nem egészséges
Vannak még olyan kifogások, hogy nincs időm, nem tudom hogyan kell,túl mesterkélt, nem akarok másnak látszani,de az első két ellenvetés az általános.

Nem szoktam. Hát tedd szokásoddá és a hatás nem marad el!Döntsd el, hogy megtanulod egy ismerősödtől, akinek tetszik a stílusa, hogyan csinálja, mit használ stb.Döntsd el, hogy nem indulsz el otthonról úgy, hogy nem teszed rendbe az arcodat, hogy nem játszol egy kicsit azzal, hogy összehangolod a ruhád és a sminked színeit stb.Ez is lehet a változás egy nem fárasztó, annál izgalmasabb feladata.

Nem egészséges.Valóban lehet egészségtelen a smink, ha rossz anyagokat és sokat kensz a fejedre ill., ha nem tisztítod meg a bőrödet éjszakára.Így igaz lehet, hogy ráncosodik és vízhiányos, foltos lehet a bőrőd, hiszen nem jut levegőhöz , vegyszerek,szennyeződések jutnak be a bőr mély rétegeibe.
Mi Sunrideresek tudjuk már ezt a leckét és ismerjük a megoldást.Nem aggódunk ezen a kérdésen, hiszen a Sunrider arcápolási programja páratlan a világon.Biokozmetikumok, melyeket, akár meg is lehetne enni,olyan tiszták,biztonságosak. Egyszerűen, könnyen megtanulható, gyors a használatuk.

Ami különlegessé teszi ezeket a kozmetikumokat, hogy egy teljes, komplett bőr regenerációs programot alkotnak.A tisztítástól a hidratáláson át a táplálásig. A szines kozmetikumok is egészséges növényi alapanyagúak, így bátran feltehetünk korrektort, alapozót, púdert, rúzst, pirosítót, szemkontúrt, szemhéj púdert, szempillaspirált.Nagyon sok híres sztár csak ezeket a termékeket hajlandó magára kenni.Érdemes megismerni a SR kozmetikumokat, garantáltan nem fogsz mást használni többet!

Amióta ismerem a Sunridert, 6 éve már, mást nem használok és élvezem a varázslatot minden nap és élvezem az időmet is ,amit megspórolok azzal, hogy nem töltök egy percet sem a DM vagy a Rossmann pultjainál.Hálás vagyok minden nap, reggel és este, hogy megtehetem, hogy a világ egyik legelismertebb és egyben egészséges kozmetikumait kenhetem a fejemre és a lányom, fiam, férjem is mind ezt használjuk és élvezzük!
Ha még nem ismered, azonnal tegyél egy próbát, bámulatos lesz az átváltozás!



2008. szeptember 14., vasárnap

Milyen anyagi jövő elé nézel? A milliomos elme titkai


Óriási megtiszteltetés és élmény volt, hogy pénteken aközött az 50 meghívott között voltam,akiket cégünk tulajdonosai Dr Chen és felesége vendégül látott egy szűkkörű tréningre.Mindig lenyűgöz fáradhatatlanságuk, lelkesedésük és az a szerénység, ahogy viselkednek.

Elgondolkoztató,hogy van egy világméretü milliárdos cég, melynek tulajdonosai nyugodtan csak élvezhetnék gigantikus vagyonukat és mindent rábízhatnának alkalmazottakra, ehelyett Ők járják a világot, és személyesen tanítanak, képeznek.Megköszönik a munkánkak, bevonnak a terveikbe és terelgetnek bennünket a jó irányba.

Most is valami hasonló történt:
Nagyot hallgattunk, amikor elmesélte az életét Dr Chen és elmondta, hogy mindig volt egy álma, ami előbbre vitte, ami cselekvésre késztette.
-Nektek vannak álmaitok?-kérdezte.-Hát, persze !-bólogattunk,micsoda kérdés!Ezt most, miért kérdezi?
-És hisztek is benne?-folytatta.
Erre mindenki zavarba jött:hogyan, mi van?Hiszünk?
-Ha hisztek, akkor miért nem tud sokkal több ember a Sunrider lehetőségről?Miért nem beszéltek eleget a pénzről, miért szerénykedtek, miért nem lelkesedtek?
-Hát beszélünk, csak itt Magyarországon nem lehet úgy, mint Keleten, meg Amerikában, ez itt másképp van-magyaráztuk.Itt az embereket riasztja, ha valaki túl lelkes, meg hát a pénzről beszélni így, egyenesben az durva.....
-Miért, itt az emberek nem pénzből élnek?És különben is az üzletemberek itt nem a pénzről beszélnek?Kik vagytok?Az üzlettársaim vagy félénk ügynökeim?Én azt szeretném, ha megértenétek, hogy a Sunrider cégben mi üzlettársak vagyunk és nem ügynökök vagytok!Ez a vállalkozás a tiétek is, hiszen minden eredményből részesültök.Nem csak a saját csoportotok teljesítményéből, hanem a cég teljes bevételéből.Én gondoskodom a minőségi háttérről,ti pedig elvégzitek a marketing munkát, mint franchiese jogtulajdonosok.Akartok sok pénzt keresni?
-Igen!-nyílt nagyra a szemünk.
-Akkor ezt az igent is mondjátok már lelkesebben, hangosabban, ha hiszitek, hogy tudtok is pénzt keresni!
A következő negyedórában gyakoroltuk, milyen az, ha lelkesen mondjuk az igent.

Eleinte mosolyogtunk,de később rájöttünk, hogy az álmok soha nem valósulnak meg, ha a felszín alatt csak egy csöpp kis bizonytalanság is van.Lehetséges, hogy Dr Chenék az elmúlt 26 év alatt lelkesebben mondták az életük kérdéseire, hogy :igen? Talán valamit tudnak, amit érdemes lenne megszívlelnünk!A hitnek nagyon erősnek kell lenni és az igenekből kell sok, ha nem elég, akkor még több:
-A Sunriderről mindenkinek tudnia kell:igen!
-A Sunrider képes megváltoztatni az életed:igen!
-A Sunrider üzletet bárki fel tudja építeni:igen!
-A Sunriderrel nagyon sok pénzt lehett keresni:igen!
........ igen!

A lényeg, hogy a nemek nem visznek előre, ha a tudatalattidban több a nem, akkor nem az álmaidnál kötsz ki,azok vágyak maradnak örökre!A jó dolgok a hangos,lelkes igenekkel kezdődnek és fejeződnek be!

Ehhez, szinte igazolásként olvasom pont most A milliomos elme című könyvet. Bárki, aki elolvassa, tesztelheti, hogy milyen a gondolkozása:a szegényeké vagy a gazdagoké, mert egyre biztosabb , hogy a hovatartozás ezen dől el!Olvassátok el! A jó hír:ha megváltoztatod a gondolataidat az életed is megváltozik, mert mersz cselekedni és másképp cselekszel!Talán pont a Sunrider Lehetőségre mondasz igent!? :)

T. Harv Eker
A MILLIOMOS ELME TITKAI

Elgondolkoztál már azon, miért van, hogy némelyek könnyedén vagyonosak lesznek, míg mások egész életüket anyagi küzdelmek közepette élik le? Vajon a képzettségük, az intelligenciájuk, az ügyességük, az időzítés, a munkaszokások, a kapcsolatok, a szerencse vagy a szakmaválasztás, netán a befektetések teszik a különbséget? A megdöbbentő válasz: Egyik sem!


Ebből az életeket megváltoztató könyvből az olvasó megtudhatja, miként ismerheti fel és módosíthatja saját pénzről és sikerről alkotott gondolati modelljét úgy, hogy az megnövelje jövedelmét, és anyagilag függetlenné tegye.


T. Harv Eker mindössze két és fél év alatt - nulláról indulva - vált milliomossá. Jelenleg a Peak Potentials Training elnöke, amely Amerika egyik leggyorsabban fejlődő tréningcége. Programjain eddig több mint negyedmillió ember vett részt. Pénzügyi sikerének titka most első ízben könyv formájában is hozzáférhető.

A könyv első részében megfejthetjük, milyen a pénzügyi modellünk, és arra is rájöhetünk, folytatjuk-e szüleink rosszul működő modelljét, pusztán azért, mert utánzás útján működtünk eddig.

A második részben a gazdagság tételeit ismerhetjük meg, részletesen kifejtve hatásukat az életünkre. „Tizenhét dolog, amelyekben a gazdagok másként gondolkodnak, és másként cselekszenek, mint a szegények és a középosztálybeliek:

1. gazdagsági tétel
A gazdagok azt hiszik, „Én alakítom az életemet."
A szegények azt hiszik, „Az élet megtörténik velem."

2. gazdagsági tétel
A gazdagok azért játsszák a pénzjátszmát, hogy nyerjenek.
A szegények azért játsszák a pénzjátszmát, hogy ne veszítsenek.

3. gazdagsági tétel
A gazdagok elszántan elköteleződnek a gazdagság mellett.
A szegények gazdagok akarnak lenni.

4. gazdagsági tétel
A gazdagok nagyban gondolkoznak.
A szegények kicsiben gondolkoznak.

5. gazdagsági tétel
A gazdagok a lehetőségekre koncentrálnak.
A szegények az akadályokra koncentrálnak.

6. gazdagsági tétel
A gazdagok nagyra becsülik a többi gazdag és sikeres embert.
A szegények neheztelnek a gazdag és sikeres emberekre.

7. gazdagsági tétel
A gazdagok a pozitív beállítottságú, sikeres emberek társaságát keresik.
A szegények a negatív beállítottságú,
vagy sikertelen emberek társaságát keresik.

8. gazdagsági tétel
A gazdagok készek menedzselni magukat és az értékeiket.
A szegények rossz véleménnyel vannak az eladásról és az önmenedzselésről.

9. gazdagsági tétel
A gazdagok nagyobbak, mint a problémáik.
A szegények kisebbek, mint a problémáik.

10. gazdagsági tétel
A gazdagok kiválóan tudnak elfogadni.
A szegények rosszul tudnak elfogadni.

11. gazdagsági tétel
A gazdagok az eredményeik alapján várnak javadalmazást.
A szegények az idejük alapján várnak javadalmazást.

12. gazdagsági tétel
A gazdagok „is-is" elven gondolkoznak.
A szegények „vagy-vagy" elven gondolkoznak.

13. gazdagsági tétel
A gazdagoknak a vagyonuk a fontos.
A szegényeknek a munkából származó jövedelmük a fontos.

14. gazdagsági tétel
A gazdagok jól kezelik a pénzüket.
A szegények rosszul kezelik a pénzüket.

15. gazdagsági tétel
A gazdagok a pénzüket dolgoztatják.
A szegények a pénzért dolgoznak.

16. gazdagsági tétel
A gazdagok akkor is cselekszenek, ha félnek.
A szegényeket meggátolja a félelem.

17. gazdagsági tétel
A gazdagok folytonosan tanulnak és fejlődnek.
A szegények azt hiszik, már mindent tudnak.”

2008. szeptember 9., kedd

Szuperbaktérium öli a magyar betegek százait

A cikket olvasva ledöbbentem!Szóval ez igaz? Orvos üzlettársaim szoktak azzal" viccelődni", hogy egy orvos nehezebben gyógyul a kórházban, mint egy gyanútlan beteg, mert ő tudja, hogy mi van az intézményben és tudja, hogy mitől kell félnie.

Különösebbet nem kell hozzáfűznöm a www.zona.hu oldalain megjelent hírhez .
Engem újfent megerősített abban, hogy a túlélés esélye attól függ, hogy mennyire vagy felkészült:

1.Fejben,tehát van-e kellő ismereted a tested működéséről, megértetted-e a logikáját és ok okozati összefüggéseit a tested által adott tüneteknek?Hogyan gondolkozol az egészségről?

2.Testileg, tehát toppon van-e az immunrendszered és összehangoltan dolgoznak-e a szervrendszereid, vagyis az egyensúly=egészség adott-e.A regenerációs=túlélési képességed hogy áll?

Miért?Olvasd el! Szerinted?

A baktériumok gyorsabban tanulnak, mint ahogyan védekezni képes ellenük az ember
Forrás:www.zona.hu
szerző: Márk Edina
2008. szeptember 9. kedd
olvasási idő 10 perc

Fórum Nyomtatás Elküld
A 2006-os betegforgalmi adatokkal számolva 90 ezer ember fertőződhetett meg a kórházakban, 900 beteg pedig valószínűleg meghalt a fertőzésben.
Tavaly félezer gyógyulni vágyó pácienssel végeztek a kórházakban olyan szuperbaktériumok, amelyek ellen a legtöbb gyógyszer hatástalan. A probléma nem magyar, de magyar módra kezeljük: nincs pénz és energia arra, hogy szűrjük a betegeket és megfelelően védekezzünk, ezért igazából a szőnyeg alá söpörjük a kérdést.

„Édesapám egy hónapja a kórházban MRSA-fertőzést kapott. A gyógyszeres kezelés után a fertőzés még mindig fennáll. Ennek ellenére a kórházból otthonába akarják küldeni. Milyen feltételekkel tehetik ezt meg? Milyen óvintézkedéseket kell megtennünk, hogy a fertőzést otthon elkerüljük?” – kérdezte egy aggódó hozzátartozó az egyik egészségügyi témájú portál tanácsadó rovatától.
Az orvos válasza: Jogos, hogy hazaadják, ha már nem kell kórházban kezelni. Szájmaszk, köpeny, gumikesztyű, gyakori szellőzés, a beteg által használt holmik külön kezelése szükséges.


Az orvosi tanácsadással is foglalkozó weboldalakon sokan tesznek fel hasonló kérdéseket az MRSA-val kapcsolatban, pár éves kisgyerekek szülei és idős emberek hozzátartozói egyaránt. A levelekből kitűnik, hogy az emberek nagyon keveset tudnak a rejtélyes betűszóról, ahogyan az is kiderül, hogy az emberek félnek. Mint cikkünkben olvasható is később: joggal.

A levélíró édesapja vélhetően még olcsón megúszta, bár úgy tűnik, hogy nem tudták kiirtani szervezetéből az MRSA nevű baktériumot, s akár évekig is hordozhatja a kórokozót, de esetében nem okozott súlyos problémákat. Pedig ez a kórokozó végzetes is lehet.

A bőrön át is támadhatnak

Az MRSA (hivatalos nevén a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) egyike az úgynevezett szuperbaktériumoknak, amelyek kissé szenzációhajhász nevüket onnan kapták, hogy a legtöbb vagy éppen majdnem az összes ismert antibiotikummal szemben ellenállók, vagyis nagyon nehezen tudják leküzdeni őket az orvosok, szélsőséges esetekben ez nem is sikerül. Az MRSA a „sima” Staphylococcus aureusból fejlődött ki, amely a felnőttek 30 százalékában előfordul anélkül, hogy gondot okozna, s ha mégis betegséget okoz, akkor az jól kezelhető antibiotikumokkal.

Ez nem mondható el rezisztens változatáról, amely kórházi környezetben, a legyengült immunrendszerű betegeket megtámadva már sok halálesetet okozott világszerte. A sokszor nem megfelelő kórházi higiénés viszonyok, a zsúfoltság és a személyzet túlterheltsége ezeknek a fertőzéseknek is kedvez. A legveszélyesebb hely a kórházakban az intenzív osztály és a sebészet, a kórokozók leginkább a sebeken keresztül vagy valamilyen eszköz (például katéter) révén jutnak a szervezetbe, de a bőrön keresztül is bejuthat.

Ám az MRSA csak az egyik – igaz, világszerte a leggyakoribb – tagja a baktériumok egyre bővülő rezisztens táborának. Nem kevésbé veszélyes például az E.coli vagy a Klebsiella Pneumoniae, utóbbi például május végén a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülött centrumában 13 csecsemőt betegített meg, egyikük nem is élte túl a fertőzést. A brit kórházakban részben emberi mulasztások miatt tavaly a Clostridium difficile nevű baktérium egy antibiotikumoknak ellenálló törzse több mint ezer embert fertőzött meg, akik közül kilencvenen haltak bele.

Magyarországon is figyelik őket
Az Országos Epidemiológiai Központ összesen nyolc szuperbaktérium (multirezisztens, azaz többféle antibiotikumnak ellenálló kórokozó) előfordulását követi nyomon Magyarországon. Tavaly 1384 beteget fertőzött meg gyógyszerrezisztens kórokozó, közülük több mint ötszázan meghaltak – tudta meg a zóna Böröcz Karolinától, az Országos Epidemiológiai Központ kórházi járványokkal foglalkozó osztályának vezető főorvosától. A legtöbb esetért Magyarországon is a már említett MRSA a felelős. Évente körülbelül 30 százalékkal nő a bejelentett esetek száma.

Ráadásul ezek a számok még korántsem tükrözik a valós helyzetet. Noha 2006 második felétől kötelező a kórházaknak jelenteni az egyedi fertőzéseket, nem minden egészségügyi intézmény teszi meg. Ráadásul a multirezisztens kórokozók jelenlétét az emberi szervezetben csak mikrobiológiai mintavétellel lehet kimutatni, ám ezek drágák, ezért nem túl gyakoriak a magyar kórházakban (a vérmintavételben például utolsók vagyunk Európában): az összes ágyszám 1-2 százalékára jut ilyen vizsgálat.

Böröcz Karolina szerint közelebb kerülünk a magyar valósághoz, ha az uniós átlagból indulunk ki. Az EU becslése szerint a kórházi betegek körülbelül 5 százaléka (összesen több mint kétmillió ember évente) szed össze valamilyen kórházi eredetű fertőzést, amely 1 százalékuk (körülbelül 175 ezer páciens) számára halállal végződött. Az arányokat Magyarországra vetítve meglehetősen sötét helyzetkép rajzolódik ki: a 2006-os betegforgalmi adatokkal számolva vélhetően 90 ezer ember fertőződhetett meg a kórházakban, s közülük legalább 900 beteg halhatott meg.

Németországban is hasonlók az arányok: a Német Kórház-Higiéniai Társaság (DGKH) szerint évente 600-700 ezer ember fertőz meg kórházi kórokozó, többségében rezisztens baktériumtörzsek. A sürgősségi ellátásban 5,7-6,3 százalék az esélye a megfertőződésnek. A páciensek 1 százalékánál, 60-70 ezer embernél a fertőzés végzetes, az esetek 3-4 százalékában pedig hozzájárul a halálozáshoz.

A baktériumok gyorsan tanulnak
S közben az az igazság, hogy magunknak kerestük a bajt. A modern emberiségnek ugyanis sikerült megkönnyítenie olyan baktériumok kifejlődését, amelyek ellenállnak a gyógyszereknek. A probléma nem a kórházakban kezdődik. Csak kórházi környezetben csúcsosodik ki, ahol sok legyengült immunrendszerű ember gyűlik össze zárt helyen – magyarázza az OEK osztályvezetője. A legtöbb antibiotikumot háziorvosok írják fel, pedig lehet, hogy pácienseik panaszait vírusok – s nem baktériumok – okozzák, amelyek ellen nem használnak az antibiotikumok. Pedig egy kábé ezer forintos gyorsteszt segítségével a rendelőben is könnyedén el lehetne dönteni a kérdést: vírus vagy baktérium. A háziorvosok azonban egyelőre nem motiváltak az ilyen tesztek alkalmazására, s ezt nem is várja el tőlük az egészségügyi kormányzat, nem fizet értük az egészségbiztosító.

A feleslegesen felírt antibiotikumok tömegéért viszont „hálásak” a mikrobák, amelyek így könnyedén ellenállóvá válnak egy-egy gyógyszerrel szemben. Az antibiotikumokkal szemben ellenállóvá vált baktériumok nem csak osztódással terjesztik a mutáns gént, hanem más baktériumokkal való géncserével is. Így egy teljesen ártalmatlan, de éppen rezisztens gyomorbaktérium átadhatja a védekezés trükkjeit akár egy tüdőgyulladást okozó, sokkal veszélyesebb dögnek.

Így nem csoda, hogy az orvostudomány nehezen tud velük lépést tartani. Két évvel a methicillin nevű antibiotikum az első – hatvanas évekbeli – alkalmazása után Nagy-Britanniában már megjelent az erről elnevezett Staphylococcus, az MRSA. A szuperkórokozó nemcsak a methicillinnel szemben vált ellenállóvá, hanem egyúttal több antibiotikumcsaládot is „kipipált”. Egy nemrég megjelent új törzse pedig a bivalyerősnek tartott Vancomycin nevű antibiotikummal szemben is érzéketlen, amellyel eddig a legtöbb esetben egyáltalán le tudták küzdeni.

Súlyosbítja a problémát, hogy új antibiotikumokat – amelyek legalább ideig-óráig hatásosak lehetnének – jelen pillanatban alig fejlesztenek a legnagyobb gyógyszergyártók (márpedig lényegében csak ők kísérleteznek új molekulákkal). Amerikai kutatók, akik átnézték a gyógyszerengedélyezési hatóság által az elmúlt években elfogadott új gyógyszereket, ezek alapján úgy saccolják: az ismereteik szerint fejlesztés alatt álló 506 leendő gyógyszer közül legfeljebb 6 lehet antibiotikum. A gyorsan meghaladottá váló antibiotikum egyszerűen nem elég jó biznisz.

Szinte bárhol, bármikor támadhatnak
A szuperbaktériumok ráadásul nem maradtak a kórházak falai között. Az MRSA egyik változata 2006 végén az Egyesült Államok hat olyan gyereket megölt, akik bizonyíthatóan nem voltak kórházban. A kórházakon kívül is zárt közösségekben – például iskolákban, börtönökben, laktanyákban, vallási közösségekben, hajléktalanszállókon – bukkant fel eddig a szuperbaktérium, amely kórházi válozataival szemben jobban kezelhető, mivel kevesebb gyógyszernek áll ellen. Kérdés, hogy meddig?

A multirezisztens kórokozók elleni küzdelem világprobléma és mindenhol számos nehézségbe ütközik, ám a szakértők szerint Magyarország évtizedes lemaradásban van a témában. A legtöbb európai országban például nemzeti programok léteznek a szuperbaktériumok visszaszorítására, hazánkban nincs ilyen.

Az Európai Uniót komolyan aggasztja a kórokozók növekvő rezisztenciája, már 2002-ben is ajánlásokat fogalmazott meg a velük szembeni küzdelemre, ám az ajánlások betartása nem kötelező. Magyarország is azon tagállamok közé tartozik, amely nem tartja be maradéktalanul az antibiotikumok racionális, óvatos alkalmazásával kapcsolatos ajánlásokat. A főorvos szerint átfogó hazai programra lenne szükség, amely tartalmazza a mikrobiológiai vizsgálatok számának növelését, a fertőzések felügyeleti rendszerének fejlesztését. Az ilyen programok bizonyítottan 30-50 százalékkal csökkentik a kórházi fertőzések számát, és igen jelentős mértékben visszaszorítják a multirezisztens kórokozókat (az osztrákoknak például ilyen intézkedésekkel sikerült 10 százalékkal csökkenteni az MRSA gyakoriságát.) Svédország gyorsan, jól lépett: az állam szorosan felügyeli a kialakuló új fertőzéseket és szükség esetén joguk van rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy ha megjelenik egy rezisztens törzs, azonnal szigorú receptírási szabályokat vezetnek be. Így lehet az, hogy Svédországban a Staphylococcus-fertőzések alig két százaléka rezisztens, míg az USA-ban ez hatvan, Magyarországon pedig 25 százalék.

Mit tehet hát a beteg? Böröcz Karolina azt tanácsolja, ne forszírozzák az orvosnál az antibiotikumok felírását, különösen influenza vagy megfázás esetén. Megelőzésként semmiképp se szedjenek antibiotikumot! Ha az orvos antibiotikumot ír fel, az utasításoknak megfelelően – úgy és annyi ideig – kell szedni, ahogy az orvos előírja; az antibiotikumkúra nem szakítható meg akkor sem, ha már nem lázas az ember vagy már jobban érzi magát. Ha nem hat, az újabb kúra előtt mikrobiológiai és egyéb vizsgálatokra, illetve infektológiai konzultációra szóló beutalót kell kérni az orvostól.

Persze gyakran kell kezet mosni, különösen, ha hazaérnek bárhonnan, WC-használatot követően, ételkészítéskor, étkezéskor, a háziállatok gondozását követően (az állatok gyakran hordozói a multirezisztens kórokozóknak). A beteg kérje, hogy az orvos is mossa meg a kezét mielőtt megvizsgálná, tanácsolja a főorvos, bár elimeri, hogy a mi kulturánkban az orvos felszólítása bármire is nagyjából elképzelhetetlen.

2008. szeptember 4., csütörtök

Meghívó egy találkozóra a Dr. Chen házaspárral


Nagy meglepetés, én is tegnap tudtam meg, hogy Magyarországra látogatnak cégünk tulajdonosai Dr. Tei Fu és felesége Dr. Oi-Lin Chen. Szeptember 13. szombat,10-17 óráig, helyszín:

Budapest Marriott Hotel, Bálterem

1052 Budapest, Apáczai Cs. J. u. 4.


Ezen a napon egyébként is egy nagyon tartalmas, országos nyílt tréning lenne, de azt hiszem, hogy ,aki egy átfogó képet akar kapni a Sunrider cégről és azokról, akik szeretik a Sunridert és ebben az üzletben dolgoznak és ezen túl kíváncsi a cég tulajdonosaira is, annak egy kihagyhatatlan alkalom lesz ez!

Dr Chen házaspár 26 éve megálmodták a Sunridert,amely mára egy a világot behálózó, óriási céggé nőtte ki magát.De, ami különlegessé teszi ezt a növekedést, az az, hogy az általuk elindított sunrideres gondolkodás hozza össze az embereket és dagasztja egyre nagyobbra ezt a céget világszerte.Több millió ember hasonlóan gondolkodik az egészségről,az emberi kapcsolatokról, az üzletről és egyáltalán az életről!Ez egy világméretű közösség!

Dr. Chen és családja minden tekintetben példa erre az elkötelezettségre és , aki olvasta az életüket,a küzdelmeiket,annak nem kérdés, hogy érdemes követni a tanácsaikat és kihasználni a SR által felkínált páratlan lehetőséget a kiugrásra és az optimális élet elérésére.
Gyere el és győződj meg róla személyesen!Ha kérdésed van , hívjál fel:30 9691500

A képen Dr. Chennel Barcelonában, 2008 tavaszán
A tréning programja is nagyon klassz, vázlatosan:
-Nyári visszatekintés, Los Angeles Világkonferencia
-Termék vagy üzlet-örök dilemma,hogyan találd meg az egyensúlyt
-Mennyi pénzt lehet keresni és hogyan: a számok tükrében
-Egy doktornő előadása a termékekről és tapasztalatokról
-Az egészség és a pénz összefüggése
-A SR ,kinek lehet megoldás, kinek szól és hogyan
-A Titok

Azt hiszem, hogy látszik, hogy hűen tükrözik a témák a Sunrider küldetését, amit szeretnénk eljuttatni megértésre minden emberhez, hogy vegyük már észre: az egészség és a pénz összekapcsolódik,ok okozói egymás hiányának vagy meglétének!

Bárki, aki eljön, sok megfizethetetlen, a Sunrideren kívül is alkalmazható tudáshoz és információhoz jut!
Aki még nem döntött arról, hogy szeretne a Sunrider üzlettársa lenni, azoknak meg feltétlenül el kell jönni, hiszen otthonról nehéz eldönteni,hogy hiteles, szimpatikus cég-e a Sunrider és különben is ,higgyétek el a szombat, így is, úgy is eltelik majd, de nem mindegy ,hogy, hogyan zárod. Úgy, hogy tettél egy lépést a döntésed felé,a céljaid felé, vagy maradtál egyedül a megszokott komfortzónádban,a megszokott problémáiddal.
Kívánom,hogy gondold úgy: Itt az idő tenni is valamit, ha komolyan változtatni akarsz az életeden!

Várom hívásotokat, az üzlettársaimét és a szimpatizánsokét is!

2008. szeptember 2., kedd

Picit elszégyelltem magam...


Vége a nyárnak,elkezdődött a tanév és megmondom őszintén nem csak a gyerekek izgulnak ilyenkor, hanem én is. Fiam,Bálint egyetemista, vele nincs gond,Ő olyan,ismeritek: mindig, minden rendben van,hozza ,amit elvárnak tőle típus.Ő már éli Budapesten az önálló életét.

Lányom,Dóri már sokkal több izgalmat hoz az életünkbe.(Lehet ez az egyensúly törvénye?) Szóval, Dóri kéttannyelvű ötosztályos középiskolában most kezdte a 11. osztályt. A teljesítménye nagyon hullámzik,pedig nagyon tehetséges, de nem szorgalmas.Ismerős? Én folytatva szüleim prédikációit, folyamatosan próbálom megértetni vele, hogy tanuljon, folyamatos teljesítményre van szükség, mi lesz a felvételivel,majd mehet három műszakba,aztán megtudja.....És hát gyakran előfordul, hogy a négyes esetén is azt mondom:Nem, rossz, de hát miért nem ötös,hiszen....

Miért jutott ez most eszembe?

Mert könnyű mások életébe bölcsnek lenni,de a sajátunkban megcsinálni az a valami!
Mert olvastam egy cikket a pekingi olimpiáról és az azt követő kődobálásokról, ami elkezdődött a várt eredmények elmaradása után.Ez a cikk elgondolkodtatott, és elszégyelltem magam, hogy talán van mit tanulnom nekem is és változnom kell az elismerések terén pl. a lányommal kapcsolatban.Bár sok mindent sikerült átértékelnem az elmúlt 6 évben, ami példa lehet, de ez az írás figyelmeztetett arra, hogy ezt a kislányom esetében is alkalmazni kell!!!

Ne a rosszat írtsad, hanem a jót teremtsd!

A lényeg, hogy ünnepélyesen fogadom, hogy igyekszem nem méltatlankodni, elégedetlenkedni vele kapcsolatban, ne adj isten szidni, hanem igyekszem minden pozitív történést nagyon megdícsérni, DE nélkül, feltétlen szeretettel és a negatív dolgok következményeit is az előre kialkudott szabályok szerint ,következetesen betartatni .És hiszek a lányomban,nem féltem már annyira, hogy nem bízom benne!

Tudjátok,az üzletünk vonatkozásában ez nem jelent problémát, hiszen vannak emberek, akik magukban még nem hisznek, de én igen! Tudom, hogy sikeresek lehetnek és a bíztatással segíthetem őket.Ez működik, immárom 6 éve és az üzlettársaim is ezt a hozzáállást viszik tovább nagy sikerrel.Szóval, olvasd el az írást és gondolkodj el, lehet Neked is van mit rendbehoznod!?

PEKING 2008.
Ne légy elégedetlen!

írta: AVonzasTorvenye.hu, 2008-08-24, 18:12:15

Emlékszik valaki Sebes Gusztávra, a legendás futballkapitányra, aki 69 mérkőzésből 50 alkalommal győzött, 12-szer pedig döntetlent játszott csapatával? Ma délután, amikor meghallottam a magyar csapat olimpiai szereplésével kapcsolatos lesújtó értékeléseket, ő jutott eszembe.

Bern után, ahol a döntőben az aranycsapat 3:2-re kikapott a németektől, a vb-ezüstéremmel vesztesnek és bukottnak számított edző szinte kiátkozott lett az országból. Megdobálták, szidták úton-útfélen, míg végül rendőrök kísérték mindenhová a családtagjait is, hogy ne bánthassák őket. Egy elkeseredett ország minden haragja rá és a futballistákra zúdult.

Meggyőződésem (persze spirituális értelemben), hogy a magyar futball ennek az eseménysorozatnak köszönheti, hogy a továbbiakban csak egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedt. Amikor egy egész ország elégedetlen azzal, hogy fiai „csak” a döntőig jutottak, hogy a „siralmas” eredmény miatt felelősöket keresnek, akkor azt gondolom, a Jóisten jogosan mutat fel számunkra több évtizednyi sikertelenséget.

Vajon ugyanez történt volna a németek kapitányával, Sepp Herbergerrel – aki egyébként élete végéig nagyon jó barátja volt Sebes Gusztávnak – ha 3:2-re a németek kapnak ki? Aligha. Biztos vagyok benne, hogy az ezüstéremmel is ugyanolyan dicsőségben fürdött volna, elismert, megbecsült ember lett volna Németországban.

Néhány órával ezelőtt, amikor az egyik politikusunk már az ország önbecsülését érezte súlyos veszélyben az olimpiai szereplésünk miatt, arra gondoltam, megint elindul a lavina. A következő hetekben valószínűleg interjúk százait látjuk/halljuk majd, amelyek arról szólnak, milyen gyengén teljesítettek sportolóink, és ez milyen következményekkel jár majd a jövőre nézve.

Biztosan sok okosságmorzsát szórnak majd ránk, miközben elfelejtik, hogy az olimpián szereplőket egyetlen módon segíthetjük hozzá a 2012-es londoni aranyakhoz: ha megbecsüljük őket azért, amit most elértek, ha büszkék vagyunk rájuk, ha hiszünk bennük rendületlenül.

Bízom benne, hogy nemcsak a sportolókról, de az edzőikről, felkészítőikről, családtagjaikról, és mindenki másról, aki a háttérben segíti őket a pályájukon, leperegnek majd a hozzá nem értők negatív kritikái, a pártpolitikusok elvárásaival és a sportvezetők hatalmi harcaival pedig a legkevésbé sem törődve, a jövőben csakis arra koncentrálnak, hogy az önmaguk által felállított mércét elérjék vagy túllépjék.

Egy ilyen picurka ország 21. helyezése a világ ranglétráján olyan emberfeletti teljesítmény, hogy csak fejet hajtani lehet azok előtt, akik kijutottak Pekingbe, és mindent megtettek azért, hogy a világ legszomorúbb himnusza minél többször csendülhessen fel.

(forrás:http://avonzastorvenye.hu/peking_2008.php)