2008. április 25., péntek

Top 10 gondolat a gazdagságért

Rhonda Byrne:A Titok, The Secret című könyve meghódította a világot!
Ha még nem olvastad, akkor azonnal olvasd el! Ha életedben egyetlen könyvet olvasol is el ,akkor az ez legyen!

"Ha megismered ATitkot, megtudod, hogyan érhetsz el és tehetsz magadévá bármit, amit csak szeretnél. Igaz valód tárul fel előtted.Rájössz, hogy micsoda nagyszerű dolgok várnak rád az életben." -a Bevezetésből

A könyvnek azért is örültem nagyon, mert népszerűségével sok emberhez eljutott és a vonzás törvényét( amit nekünk Sunridereseknek az első leckék között megtanítottak) így sokan megismerhették. Úgy érzem, ezáltal sokkal könnyebb közös hangot találni mindenkivel, és a lényeg,hogy sokkal több az az ember, aki nem tartózkodik a pénztől, nem szégyell beszélni róla! "A pénzről beszélni nem szégyen ,szegénynek lenni az szégyen!" Gyakran elmondjuk ezt és a vállalkozásunk is a jobb életstílus megteremtésének lehetőségéről szól, melynek eredménye a sok pénz illetve ez a pénz az eszköz az álmaink megvalósításához.

A Sunrider vállalkozás olyan egyszerű, hogy bárki számára elsajátítható üzleti forma, mellyel valóban milliókat lehet keresni, amellett, hogy egy szabad és tartalmas életet élhetünk.
Meg kell ismerni, meg kell érteni és meg lehet csinálni bárkinek, aki bizalommal, hittel és kitartással áll a dolgokhoz és mer álmodni, vannak céljai! Te ilyen vagy?

Szóval beszéljünk a pénzről és merjünk gazdagok lenni!



TOP 10 GONDOLAT A GAZDAGSÁGÉRT


írta: AVonzasTorvenye.hu,
Abraham-Hicks azt mondja, tetteinknek semmi köze ahhoz, hogy gazdagok vagyunk-e vagy sem. A gazdagság a rezgéseinkre adott válaszként érkezik el hozzánk (vagy sem). „Persze meggyőződéseid is rezgéseid részét képezik, ha tehát úgy hiszed, hogy részben tetteid révén gazdagodhatsz meg, akkor így kell megoldanod a dolgot.”

Azt hiszem, a Vonzás Törvényét két esetben nehéz alkalmazni: akkor, ha súlyos betegek vagyunk és egészségre vágyunk, illetve akkor, ha el vagyunk adósodva és sok pénzre vágyunk. Ennek az az oka, hogy mindkét esetben jó ideje benne vagyunk egy olyan spirálban vagy örvényben, ami őrületes erővel húz lefelé, ráadásul minden téren megtépázza az életbe vetett hitünket és önbecsülésünket. Közben pedig ott ketyeg az óra, sürgősen össze kell szedni magunkat ahhoz, hogy túléljük, hogy újra hinni tudjunk magunkban vagy a Teremtőben.

Ha a két klasszikus probléma közül egyikkel sincs dolgod, nagyon szerencsés vagy, ezt hidd el nekem. Milliószor könnyebb kielégítő egészségügyi vagy anyagi helyzetben jobbat remélni, mint a teljes kilátástalanságban észrevenni a megoldást, sőt hinni abban, hogy testünk újra tökéletesen működik majd, jövedelmező és örömteli munkánknak köszönhetően pedig mindig tele lesz a bukszánk.

Ha mégis nagyjából így fest a helyzeted, ha úgy érzed, hogy az új élet rajtvonala is fényévekre van tőled, akkor is ki kell tartanod, a „Miért éppen velem történt?” vagy „Miért kaptam ezt a sorstól?” kérdéseket pedig el kell felejtened. Bárki bármit is mond vagy gondol rólad, nem számít. Csak az számít, csak az van hatással a te életedre, amit te gondolsz magadról!

A következő 10 pont 10 nagyszerű iránymutatás arra, hogyan lépkedj a gazdagodás útján. A Wallace D. Wattles, Napoleon Hill és Kurt Tepperwein által több könyvnyi terjedelemben sokszor megfogalmazott legfontosabb gondolatokat egyszerűen áttekinthető és mindenki által érthető pontokba foglaltam össze a még hatékonyabb használat érdekében.

1. Először is el kell felejtened minden olyan gondolatot, ami meggátol abban, hogy sok pénzed legyen.

Ezek olyan mondatok, amik elég gyakoriak, sokszor a szülők nevelik bele a gyerekekbe. Például: „akinek sok pénze van, biztos törvénytelen módon jutott hozzá…”, „aki szegénynek született, az is marad...”, „minden fillérért nagyon keményen meg kell dolgozni…”, „ha nincs diplomád, nem lesz jó munkád…”, „az élet kemény, állandóan hajszolni kell a pénzt…” stb. Gondold végig, hogy a pénz kapcsán neked milyen negatív meggyőződéseid, korlátozó hiedelmeid vannak. MINDET EL KELL FELEJTENI, mert nem igazak! Még akkor sem, ha a te életedben millió bizonyítékod van rá. Ezeket vonzottad eddig, mert a gondolatod erre irányult, vagy mert ebben nőttél fel…

2. Másodszor el kell hinned, hogy megérdemled, hogy gazdag legyél. Annyira gazdag, amennyire csak el tudod magad képzelni.

El kell hinned, hogy a legcsodásabb dolog bőségre és gazdagságra vágyni, aztán tudatosan megteremteni. „A szegényeken azzal segíthetsz a legtöbbet, ha nem egy vagy közülük.” Akkor adhatsz meg mindent a családodnak, ha mindig rendelkezésedre áll annyi pénzt, amennyire szükséged van, s még annál is több! A pénzre vágyás nem azt jelenti, hogy pénzéhes vagy anyagias vagy. A pénz szabadságot jelent, lehetőséget a fejlődésre, a tanulásra, arra, hogy megismerd (a saját szemeddel lásd) a világot, arra, hogy olyan körülményeket teremts magadnak, amiben jól érzed magad… El kell hinned, hogy amikor neked több van, azt nem mástól veszed el. Mindenki számára adott a lehetőség, hogy több pénzhez jusson. Az Univerzum végtelen, alapja a bőség.

3. Az nem a te dolgod, hogy eldöntsd, miből lesz sok pénzed.

Azt nem neked kell kitalálnod. Azt megteszi helyetted az Univerzum, vagy a Jóisten… mindegy, hogyan hívod. A te dolgod az, hogy pontosan, a lehető legrészletesebben elképzeld azt, amit szeretnél. A lényeg az, hogy annyira valóságossá váljon, hogy miközben képzeletben mindennap visszamész életed új helyszínére, az olyan legyen, mintha már ott és úgy élnél. A teljesen részletes megfogalmazással a magad számára tisztázod, hogy mit is akarsz valójában, azzal pedig, hogy képzeletben „lefested” vagy „lefotózod”, tulajdonképpen elküldöd az Univerzumnak vagy a Jóistennek a vágyadat. Így mutatod meg neki, hogy mit akarsz.

Tehát a legfontosabb dolgod, hogy amikor csak teheted, részletesen elképzeled a vágyadat: akár egy autót, akár egy házat, akár egy új munkahelyet. Utóbbi esetben sem azt kell elképzelned, hogy konkrétan hol dolgozol. Az nem a te dolgod. Képzeld el helyette magadat, amint éppen átveszed a fizetésedet és elégedett vagy vele, vagy bármi mást, ami fontos neked e téren. Ha vállalkozni akarsz, akkor képzeld el magadat, amint sikeres vállalkozó vagy, az emberek szeretik a termékedet vagy szolgáltatásodat. Addig kell újra és újra elképzelni, amíg semmi kétséged nem lesz afelől, hogy hamarosan a valóságod része lesz.

4. Próbálj visszagondolni az életedben azokra a dolgokra, amiket sikernek értékelsz.

Akármire is gondolsz majd, be fogod látni, hogy csak akkor jött össze, amikor biztosan tudtad, még az előtt, hogy a valóságodban megtörtént volna, hogy a tiéd lesz. Ha semmi kétséged nem volt. Ezzel a megrendíthetetlen hittel kell tudni, biztosan tudni, hogy eléred azt az anyagi biztonságot, amire vágysz. Amint elérted úgyis újabb vágyaid lesznek, mert ez az élet rendje, és tulajdonképpen értelme is.

5. El kell felejteni a „Nekem úgysem sikerülhet”, vagy „A mi városunkban mindenki munkanélküli”… stb. gondolatokat, mert amiben hiszel, amire gondolsz, az fog megjelenni a tapasztalatodban.

Helyette gyárts magadnak új meggyőződéseket: „a 40. születésnapomat már az új családi házunkban fogom megünnepelni”…, „3 éven belül 50 millió forint tartalék lesz a bankszámlámon”…, „minden nyáron tengerparton fogok nyaralni legalább egy hónapot”…, bármi, ami téged boldoggá tesz.

6. Az alapvető boldogság eléréséhez is fontos, de a pénz terén különösen, hogy ne irigykedj a gazdagokra, ne szidd őket, ne gúnyolódj másokon, meg úgy eleve se foglalkozz másokkal.

Ha olyan környezetben vagy (akár a munkahelyeden, akár máshol), ahol ez elkerülhetetlen, akkor se menj bele ezekbe a dolgokba. Például a főnök szidalmazásába. Ne foglalkozz vele, zárd rövidre a témát. Szabadidődben a saját céljaidra koncentrálj, és szűrj ki minden negatív dolgot az életedből: ne nézz olyan filmeket, amik felkavarnak, rosszul érintenek, de ezt akár a híradóra is mondhatom…, ne nézz olyan vitaműsorokat, politikai témában főleg, amin felidegesíted magad… stb. Próbáld magad minél jobban érezni, olyan kikapcsolódást keresni, amik pozitív előjelűek.

7. Figyeld meg magadat egy átlagos napon.

Ezt úgy értem, hogy figyelj arra, mire gondolsz általában. Nézd meg, hogy a napod hány százalékát teszi ki mondjuk az elégedetlenkedés: „halálra dolgozom magam, mégsem tudok félretenni”, „idegileg és fizikailag is egyre nehezebben bírom ezt a munkát”…, „ennyi fizetésből 200 év alatt sem tudom kifizetni a tartozásaimat”… bizonyára vannak hasonló gondolataid, mégpedig túlsúlyban. Lehet, hogy a munkahelyeden sem érzed jól magad, de aztán még otthon is elmeséled, hogy milyen sérelmeid voltak, tehát újra megéled ezeket a negatív eseményeket. Teljesen megértem, mert ez a valóságod. Csakhogy minél többet elégedetlenkedsz, annál több olyan dolog történik az életedben, ami miatt elégedetlenkedhetsz. Tudatosan meg kell emelni egyetlen napon belül is azoknak az óráknak a számát, amikor jól érzed magad. Az ébrenléti idődben egyre nagyobb arányban kell lennie azoknak az óráknak, amikor jól érzed magad, hogy jó dolgokat vonzzál, ne rosszakat.

8. Fontos, hogy alkotó legyél és ne versengő.

Ez azt jelenti, hogy ha elhiszed mindazt, amit eddig írtam, és megpróbálsz eszerint élni, meg fogsz gazdagodni, mégpedig úgy, hogy senkivel sem kell versenyezned. Az Univerzum meg fogja neked adni azt az állást, amiben jól érzed magad, amivel (anélkül, hogy halálra dolgoznád magad) elegendő pénzt keresel, mégpedig anélkül, hogy veszélyeztetve éreznéd magad. Ha azt a munkát végzed, ami örömmel tölt el, amire tulajdonképpen születtél, akárhányan csinálhatják ugyanazt, nem tudnak elnyomni, mert előtted mindig újabb és újabb utak nyílnak majd meg. A lényeg tehát továbbra is az, hogy pontosan fogalmazd meg magadnak, hogy mit akarsz, aztán a lehető legtöbbször képzeld el, a lehető legrészletesebben, és mindvégig higgy benne, hogy meg fogod kapni. Nem kell tudnod, hogy hogyan, mi módon, csak azt, hogy meg fogod kapni.

9. Ugyancsak fontos, hogy annak ellenére, hogy másra vágysz, mint ami most van, MOST kell kihozni magadból a maximumot.

Ez továbbra sem azt jelenti, hogy halálra hajszolod magad, hanem azt, hogy hatékonyan dolgozol, hatékonyan végzed el a teendőidet. Minden reggel gondold végig, mi az, amihez a legkevésbé van kedved azon a napon, aztán tudd le rögtön. Először mindig a legnehezebbet kell megoldani. Az ember mindennap sok mindent csinál, van, amit sikeresen, van, amit nem. A cél az, hogy minél több dologról mondhasd el este, hogy sikeres volt aznap.

10. Ha csak egy dolgot fogadsz meg a tízből, akkor az legyen ez a 10-es pont.

Ez pedig a megbecsülés. Amikor megbecsülsz valamit, azzal azt mondod az Univerzumnak, hogy KÉREK MÉG! Figyeld meg az életedet! Biztos vagyok benne, hogy azokon a területeken érzed magad igazán jól, amikért hálás szoktál lenni a sorsnak. Próbáld megtalálni a munkádban azokat a dolgokat, amikért hálás lehetsz: hogy minden hónapban megkapod a fizetésedet, hogy kapsz egy laptopot, egy céges telefont vagy autót, hogy szép világos az irodád, hogy van egy kedves kollégád… de bármilyen apróság is lehet. Erre mindennap figyelj! Akkor fogsz többet kapni, ha megbecsülöd mindazt, ami már a tiéd.



BÓNUSZ:

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere című könyvében ír egy több mint 5 ezer éves agyagtábláról, amin Dabasir megrázó, de egyben lelkesítő története olvasható. Ebből megtudhatjuk, hogyan állt talpra kilátástalannak tűnő helyzetéből, hogyan mászott ki egy jóakarója tanácsai alapján az adósságcsapdájából ez az elszánt tevekereskedő.

Most röviden összefoglalom azokat a sarokpontokat, amelyek téged is kivezethetnek a kilátástalanságból. Ha pedig további bölcs tanácsokra vágysz, amelyeken nem fog az idő, olvasd el a Babilon leggazdagabb emberét.


- Ne menekülj el a hitelezőidtől. Nem ők az ellenségeid, hanem az adósságok.

- A meggazdagodásodhoz vezető első lépcső, hogy a bevételedből először magadnak különíts el egy tizedet. Ez az egy tized neked kell, hogy dolgozzon, éjt nappallá téve. Ezt a pénzt nem költheted, csak körültekintően befektetheted. Az így elkülönített tőkédből bejövő pénzhez sem nyúlhatsz, csak és kizárólag akkor, ha ismét pénzt tud fialni neked. Ez a meggazdagodásod alapja. „Aki aranyat és ezüstöt tart a tarsolyában, és nem kell elköltenie azt, az boldog jövőt biztosíthat a családjának, és hűséges lesz a királyához”.

- Kereseted hét tizedét otthonodra, családodra, kedvenc időtöltésedre kell áldozni. „… ha gondját viselem szerető hitvesemnek, nő az önbecsülésem, s szerelméből erőt meríthetek, hogy elérjem kitűzött céljaimat”. Ezt a hét tizedet adósságaid ellenére merd nyugodtan magadra és az életedre költeni, de nagyon figyelj arra, hogy csak ennyit költs magadra, többet semmiképpen! Mindig csak annyit költs, amennyit erre a célra elkülönítettél. Semmiképpen se nyúlj a magadnak befektetési célra fizetett első tizedhez sem!

- Végül a maradék két tizedet igazságosan oszd szét hitelezőid között. Ha ekként cselekszel és ennek megfelelően mindig tartod a szavad, megbecsült polgára leszel a településnek, ahol élsz, nem kell többet bujkálni, adósságaid pedig észrevétlenül megszűnnek.

Ha szeretnél "A Titok ismerői klub" tagja lenni, akkor az iwiwen keresd meg ezt a klubbot és jelentkezz be! Legyünk minél többen, akik ismerjük és használjuk a titkot, osszuk meg egymással az élményeinket, sikereinket! Ajánld tovább a klubbot ismerőseidnek is!

2008. április 23., szerda

Milyen mérgező anyagokat használunk napról napra?

Tényleg mérgező anyagokat használunk napról napra?

Egy száraznak tűnő, de igencsak elgondolkoztató statisztikai adattal kezdem: 1988-ban (20 évvel ezelőtt!!!) az amerikai OSHA (Occupational Safety & Health Administration) laboratóriumában végeztek egy elemzést, ahol egészségbiztonsági szempontból bevizsgálták a kozmetikumokban található 3000 leggyakrabban előforduló hatóanyagot. Az eredmény megdöbbentő:
  • 884 súlyosan mérgező,

  • 218 meddőséghez vezethet,

  • 314 biológiai elváltozásokat okozhat,

  • 146 daganatokat okozhat, és

  • 376 bőr és szemirritációkat okozhat.

Ha előkapunk egy számológépet és összeadjuk a számsort, kiderül, hogy a bevizsgált anyagok 2/3-a káros hatást gyakorol a szervezetünkre. Azóta ezeket a tényeket több oldalról és többször is alátámasztották a világ több laboratóriumában is, MÉGSEM TÖRTÉNT SEMMI VÁLTOZÁS!!!

Vajon miért? Miért mérgeznek minket tudatosan? Mi állhat vajon a háttérben? A válasz elég egyszerű: a profit. De ezt nem most szeretném bővebben kifejteni, előbb lássuk azt, miért is olyan veszélyesek számunkra a káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok?

Nem közismert, viszont tudományos tény az, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül. Van egy olyan mondás, hogy "talán biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni". Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott táplálék egy része a kiválasztódás során kiürül a szervezetből. Ezzel szemben agyon sok anyag, amit a krémekkel és a különböző kozmetikai anyagokkal viszünk fel a bőrünkre, a káros anyagokat olyan molekulaszerkezetben tartalmazza, hogy közvetlenül a véráramba tudnak hatolni. (Megdöbbentő, de nagyon sok kutatás bizonyította ezt a tényt.) Ráadásul ilyen szempontból a bőrnyálkahártya a legaktívabb, hisz itt turbó gyorsasággal szívódik fel minden (lásd a nyelv alá való szívgyógyszerek, a lázcsillapító és görcsoldó kúpok stb.) Gondolj csak bele, mit tud művelni veled egy fogkrém, ami káros anyagot tartalmaz!!! Pl. Sodium Laureth (Lauril) Sulfate-ot, ami az egyik (általam is) legkárosabbnak tartott adalék anyag. Vagy triclosant, ami elvileg 2005 óta be van tiltva, mégis találtam még a minap is olyan fogkrémet a forgalomban, amely tartalmazta ezt a rákot okozó anyagot.

Biztosan felmerült benned a kérdés, hogy, ha tényleg ennyi méreg van a kozmetikumokban, akkor ezt hogy-hogy engedik a hatóságok?

Visszatérve az OSHA 1988-as vizsgálatának eredményeihez, egy rövid részlet Edward Kennedy szenátor 1997. szeptember 5-én - az akkor hivatalban lévő amerikai elnöknek, Bill Clintonnak - írt leveléből idéznék egy részletet:

"...már 10 éve tudjuk, hogy kozmetikumaink minden harmadik alkotóeleme mérgező, mégsem tettünk eddig semmit ..." (Kennedy szenátor hivatalos honlapján a 1997-es, szeptember havi archívumban, Kennedy to Fight Cosmetics Regulations Changes Threatening Women címen volt található a teljes szöveg, nemrég újraépítették a honlapot, és még nem találtam meg az archívumot). Azóta újabb 10 év telt el, de tudtommal még mindig nem tettek semmit.

Utánanéztünk annak is, hogy Európában, illetve az Európai Unióban hogyan áll ezeknek a vegyipari anyagoknak a szabályozása. Itt a REACH elnevezésű rendeletet kellett megnéznünk (az angol nyelvű oldal: Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, 2003.10.29.), ami a 90-es évek végén, a zöld szervezeteknek a nyomása kapcsán indult. A REACH pontosan azt jelenti, hogy Vegyi Anyagok Bevizsgálása és Engedélyezése, illetve ennek az angol nyelvű rövidítése. A 90-es évek végén elindult az a rendelet tervezet, hogy ha kihoz egy cég valamilyen új vegyi anyagot, akkor ne a hatóságnak kelljen azt bizonyítania, hogy a hatóanyag esetleg káros, hanem az előállítónak kelljen azt bizonyítania, hogy se egészségre se környezetre semmiféle káros hatása nincs az előállított vegyületeknek.

Nagyon érdekes végigkövetni, ahogy ez a rendelet fokozatosan vesztett az erejéből. Több, mint 100ezer szintetikus vegyület létezik, amiről nincsenek hatásvizsgálatok! Amikor a rendeletet elkezdték formába önteni, akkor a vegyipari lobbi hatására meghoztak egy nekik megfelelő időpontot és határidőt, így az 1981, illetve az ez előtt előállított termékek eleve kikerültek a rendeletből. Így a 100ezerből kb. 30ezer vizsgálandó vegyület maradt, majd egy még további puhítással elérték azt, hogy igazán komoly vizsgálat alá csak a 100 tonna/évnél nagyobb mennyiségben előállított szintetikus anyagokra kelljen bármi nemű vizsgálatot elrendelni. Ami még nagyon érdekes, sikerült azt elérniük, hogy gyakorlatilag az egész kozmetikai szektor kikerült a rendelet hatálya alól. Érdekes végigkövetni egy ilyen folyamatot! Elindul alulról egy társadalmi kezdeményezés és mire megszületik a rendelet, körülbelül 1200 oldal lesz, amit az európai parlament 2005 novemberben fogadott el, ez majd még megy az európai tanács elé, ami még további módosításokat eszközölhet és utána vissza a parlamenthez.

Azt szeretném ezzel érzékeltetni, hogy sajnos e téren - ha szabad így kifejezni magamat - állam bácsi nem vigyáz ránk. Ahol a mi tudatos vásárlói döntésünk és felelősségünk, hogy utána járjuk annak, hogy mik azok a veszélyforrások, amiket esetleg ki tudunk küszöbölni az életünkből. Ebben próbálok segíteni nektek következő leveleimmel.

Bár képtelenség lenne a világot vegyszerek nélkül elképzelni, de megdöbbentő a jelenleg elérhető káros vegyszerek száma és mennyisége, amelyek nap mint nap körülvesznek minket.

Több mint 30.000 vegyszert forgalmaznak ma az Európai Unióban, amelyek a levegőben, a talajban és a vízben egyaránt megtalálhatóak.

Milyen vegyszereket használunk a mindennapi életben?

Az ártalmas vegyszerek beszennyezték mind környezetünket, mind az élővilágot - a madarakat, a jegesmedvéket, a békákat, az alligátorokat és a párducokat. Több mint 300 vegyszer jelenlétét mutatták már ki az emberi szervezetben is.(!!!)

A WWF-et három vegyszertípus széleskörű használata aggasztja különösen (ők az egyik legaktívabb követelői a REACH rendelkezések szigorú betartásának). Ezek a következők:

  • a rendkívül ellenálló vegyszerek, amelyek nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlanak le, ezáltal felhalmozódnak az állatok és az emberek szervezetében;

  • a hormonháztartást felborító kemikáliák (EDC), amelyek beavatkoznak az állatok és az emberek hormonális működésébe, és

  • a karcinogének, az olyan vegyszerek, amelyek daganatos megbetegedést, szaporítószervi elváltozásokat okoznak, valamint károsítják a DNS-t.

Megdöbbentő a biztonságos használatra vonatkozó információ hiánya!

Ma a legnagyobb mennyiségben használt vegyszereknek csupán 14%-áról érhető el a biztonságos használatra vonatkozó információ.

Alapvető kozmetikumaink előnyei és hátrányai

Kezdjük talán azokkal a készítményekkel, amelyeket gyakran használunk - azaz naponta, vagy akár naponta többször is. Az ezekben rejtőző káros anyagok a legveszélyesebbek, ugyanis hiába tartalmazzák esetenként csak kis mennyiségben ezeket a mérgeket, viszont ezt a "keveset" naponta többször bejuttatjuk a szervezetbe, és mint tudjuk: sok kicsi sokra megy.

Fogkrémek:összetevői sokfélék: dörzsanyagok, habzó anyagok, festékek, fehérítők, fluoridok, baktériumölők, frissítő és nyálserkentő anyagok. Az egykor egyszerű és problémamentes alaphigiéné szer, a fogpaszta (vagy még ősibb változata a fogpor), az utóbbi évtizedekben áttekinthetetlen, túlfejlesztett, sok összetevőből álló luxuscikké vált. A fejlesztések célja a minél szebb, minél jobb ízű, minél jobban habzó fogtisztító, így kerültek ebbe a naponta használt szerbe fogfehérítő, kötő-, sűrítő-, állományjavító, illatosító, színező-, tartósító- és habzó anyagok, amelyeket a fogyasztó mit sem sejtve lenyel, allergiát és egyéb betegségeket kockáztatva. Holott ezek az alapanyagok nem a fogtisztítást hivatottak képviselni, hanem az eladhatóságot!

Külön kiemelném a fluoridokat és származékaikat, a vegyipar sikeres hulladékértékesítő vállalkozását, amit szó szerint megetetnek a vásárlókkal. Amit a bőrnél és hajnál már sokszor hangoztattam, itt is érvényes: kívülről nem lehet a fogakat befolyásolni. Nincs az az áldásos hatóanyag, ami a fogzománcon keresztül felszívódna!

A desedorok

lehetnek folyadék, aeroszol, spray, krém, golyós, zselé és stift formájúak, mindegyikbe oldószereket, hajtógázokat, gélképzőket, kemény viaszokat, kőolaj származékokat és még szagtalanítókat, izzadásgátlókat, tartósítókat, szintetikus illatanyagokat dolgoznak bele. Érdemes odafigyelni és vigyázni az ilyen "reklámízű" föliratoknál: szabályozólag hat, megakadályozza az izzadást vagy izzadtság gátló. Ezek mind alumíniumsókra vagy az alumínium egyéb származékára utalnak, amelyek amellett, hogy beszűkítik a verejtékcsatornákat, teljesen eltömítik a verejtékmirigyek kivezető nyílását, egyenesen a véráramba jutnak, ahonnan már szabadon garázdálkodva jutnak be még oda is, ahová nem is gondolnánk. Az izzadást teljesen megakadályozni nem tudják, ám gyulladást és allergiát válthatnak ki.

Az izzadás a testhőmérséklet fontos szabályozója, hisz az izzadással méregtelenít is a szervezet, az izzadtsággal anyagcseretermékek is távoznak. Ebbe a folyamatba nem szabad beleavatkozni. Ha egyáltalán nem izzadnánk, az hosszú távon halálhoz vezetne! Ennek ellenére a gyártók hangzatos hirdetései másról sem harsognak, mint a 24 órás izzadásgátlás előnyeiről. Könyörgöm, ha 24 órát izzadásgátlunk, akkor mikor izzadunk? A huszonötödik órában?

A reklámok azt sulykolják belénk, hogy izzadni ciki. Pedig nem izzadni ciki, hanem az a ciki, ha az izzadság büdös! Szegény nagymamám csak a vizet meg a szappant ismerte, mégsem volt soha büdös. Mitől büdös az izzadság? Többek közt a mosdás hiányától, mindenféle anyagcsere problémától, nem megfelelő táplálkozástól, vitamin és ásványi anyag hiánytól, gyógyszerek mellékhatásaitól, félkész ételek adalék anyagaitól, szintetikus illatanyagoktól, szintetikus ruházat viselésétől, hormontartalmú gyógyszerektől, a stressztől és különféle foglalkozási ártalmaktól. Ezért olyan dezodort érdemes használnunk, amely szabályozza, illetve normalizálja a természetes és szagtalan verejtékezési folyamatokat; nem pedig izzadást gátol, és elfedi a szagokat egy káros szintetikus illattal.

Hajsamponok:Külsőleg a haj minőségét nehéz befolyásolni. A hajmosó szerekről, amelyek csak pár percig vannak a bőrön, különösen nehéz elhinni, hogy hajunk állagát döntően befolyásolják. A sampontól a tisztításon kívül ne várjunk el semmi mást. Vitaminok, fehérjék vagy más szerek csupán néhány órányi átmeneti hatást érhetnek el, mint például D-panthenol duzzasztó hatása. A hajunkat is úgy tápláljuk helyesen ahogy magunkat tápláljuk: sok zöldség és gyümölcs, kevés hús és zsiradék, sok mozgás és tiszta levegő. 80-100 ezer hajszálunk - ha le nem vágjuk - 5-6 évig nő, átlag 80 cm hosszúra. Csodálatos módon a hajunk velünk él: alkohol, nehézfémek és más idegen anyagok még hetekkel a fölszívódás után is kimutathatók benne. A hajápolás legfontosabb művelete a hajmosás: ezzel eltávolítjuk a fölösleges zsírt a hajszálakról, a port, a szennyeződést és az anyagcsere-termékeket fejbőrünkről.

Néhány évtizede még szappannal mostak hajat az emberek, és elégedettek voltak az eredménnyel. De lám, a fejlődést nem lehet megállítani: a fürdőszobákba bevették magukat a hajsamponok, hajfestékek, hajfixálók, hajzselék, hullámosítók, amelyeket kritikátlanul a fejünkre kenünk, az üres flakonokat pedig az egyre növekedő háztartási szeméthegyekre dobjuk.

A hajsamponok fő alkotórészei a mosóaktív anyagok (tenzidek), ezenkívül sűrítőket, emulgeátorokat, visszazsírozókat, hatóanyagokat, opálosítókat, antisztatikus anyagokat, színezékeket, illatanyagokat, stabilizátorokat, tartósítókat és (főleg) vizet tartalmaznak. Valódi növényi hatóanyagot viszont alig, vagy egyáltalán nem. Ha véletlenül mégis van bennük nyomokban, azt csak azért teszik bele, hogy reklámfogásként ráírhassák a flakonra, hogy benne van. A mesterséges mosóaktív anyagok gyakran nem kívánt káros melléktermékeiről pedig talán maguk a sampongyártók sem tudnak. Így fordul elő, hogy a szulfátos alaptenzidek gyártásakor rákkeltő dioxán marad a készítményekben.

Most ismét Dr. Rózsa Sándor Testápoló kislexikonjából idéznék egy részletet:

"Ön Persillel mossa a haját?

kérdeztem gyakran a hallgatóimtól, akik természetesen fölháborodottan tiltakoztak. Ebben nem vagyok olyan biztos - válaszoltam -, mert előfordulhat, hogy a mosóporok és a hajsampon mosóaktív anyaga ugyanaz a tenzid: alkil-benzol-szulfonát (ABS). Szerencsére a samponok leggyakoribb alapanyaga egy másik, jóval enyhébb tenzid, a nátrium-lauril-éter-szulfát (NLES). Mivel olcsó, majdnem minden hajsamponban ezt találjuk. Ám a bőrgyógyászok szerint ez is túlságosan agresszív, a hajszálakat teljesen lecsupaszítja és csökkenti a haj természetes öntisztuló képességét. Vagyis egyre többször kell hajat mosni, a sampongyártók örömére... A szulfát típusú tenzidek irritálják legnagyobb mértékben a bőrt: szabályosan reakcióba lépnek vele. Sószerű kötéssel kötődnek a bőr fehérjéiben lévő amin-csoportokhoz, ez a külső felhámréteg megduzzadásához vezet. A szarurétegben lévő zsíros anyagok kioldódnak, bőrünket kellemetlenül száraznak érezzük. Ezért nem ajánlatos a heti egyszeri samponhasználatnál több. (A mosogatószer bőrrel való érintkezése jóval gyakoribb és nagyobb veszélyt jelent a kéz bőrére: a tenzidek által legyengített bőrön könnyen áthatolnak más káros anyagok és kórokozók.)"

A hagyományos samponok káros hatását mi sem bizonyítja jobban, mint az ekcémás kezű és samponokra allergiás fodrászok tömkelege. Tudom, hogy hihetetlennek hangzik, de a legtöbb hajproblémát, és a korpás tünetek nagy részét is maguk a samponok okozzák!

A korpásodás elleni hajsamponok általában 2-3 hét után fékezik a sejtszaporodást és ezzel a korpásodást is. A hatóanyagok (magnézium-pirition, cinkpirition, octopirox) hátránya azonban, hogy serkentik a faggyúképzést és ezért zsírosítják a hajat. Ráadásul ezeknek a hatóanyagoknak a bőrre gyakorolt hatása sem egészen tisztázott. És ez még a jobbik verzió, ugyanis elemzéseim során találkoztam olyan korpásodás elleni samponnal, amelyben egy gramm korpásodás elleni hatóanyag sem volt, pillanatragasztó viszont annál több! Tudomásul kéne vennünk, hogy a korpásodás nem egy önálló hajprobléma, hanem mindig valaminek a tünete. Az okot kell megkeresnünk, és nem a tünetet kezelgetnünk.

Hajöblítők, kondícionálók:A gyártók előszeretettel javasolják a hajöblítők és egyéb hajkondicionálók használatát. Ebben részben igazuk is van, ugyanis a gyakori samponhasználat károsítja a hajat, és ezért szükség van reparáló-szerekre. A hajöblítők és kondicionálók filmképző anyagai vékony rétegben tapadnak a hajra. Ezek főleg olyan kationos tenzidek, amelyek semlegesítik a haj föltöltődését, így a haj könnyebben fésülhető. A gond csak az, hogy hasonlítanak a ruhaöblítőkre, mivel ezek a legerősebben irritáló kozmetikum-összetevők, némelyiket kórházi fertőtlenítőként is használjuk. Van olyan hajkondicionáló, amelyik nem engedi a fejbőrünket levegőzni, és pont emiatt lesz élettelen és töredezett, mégis zsírosodó tövű a hajunk.


A tusfűrdők: a 70-es 80-as években jöttek a divatba. Előtte évszázadokon keresztül szappant használt az emberiség. Mégsem volt ennyi bőrprobléma, mint manapság.

Sajnos a tusfürdők összetétele még katasztrofálisabb, mint a samponoké. Nagyrészt ugyanazokat az agresszív zsíroldó tenzideket tartalmazzák, mint a samponok, a mosogató szerek és a mosószerek. Ezek az anyagok teljesen tönkreteszik a bőr természetes védelméért felelős lipidréteget, vagyis a bőrfelszíni emulziót. Ezért nem szabad csodálkozni, hogy miért küzd mostanában annyi ember húzódó, viszkető és érzékeny, allergiára hajlamos bőrrel. Ezeket a tüneteket mind a hagyományos tusfürdők produkálják. Azt már nem is akarom részletezni, hogy a bennük lévő színezékek, és illatanyagok micsoda rombolást visznek végbe a szervezetünkben.

A tusfürdők "feltalálása" a kozmetikai ipar legnagyobb biznisze. Gyakorlatilag a felvizezett mérgező és bőrrongáló semmit adják el nekünk busás haszonnal. Ráadásul a tusfürdők generálta bőrbajokra újabb termékeket tudnak ránk tukmálni.

Testápolók:Kevés olyan testápolóval találkoztam, ami megfelel a bőr követelményeinek. Nagy részük nem más, mint kőolaj (mineral oil) és víz vegyi anyagokkal emulgeált elegye, némi szintetikus illattal (Fragrance) dúsítva. A kőolaj származékokból készült krémek látszólag enyhítik a tusfürdők okozta kínzó tünetek nagy részét, hosszú távon azonban hatalmas károkat okozhatnak. Mivel ezek nem bőrbarát anyagok, nem szívódnak fel, más hatóanyagok felszívódását is meggátolják (a jókét is, viszont eltömítik a pórusokat, és ezáltal elősegítik a komedók (mitesszerek) és az aknék (pattanások) képződését, valamint irritálják a bőrt - sok esetben egy enyhe állandó felszíni gyulladást okozva.

A bőr okos! Ha még a normális működés szemernyi szikrája pislákol benne, akkor a fürdés utáni bőrszárazságot fél óra alatt kompenzálja. Ha utána is száraz, akkor normalizáló hatású növényi olajjal, vagy olajat tartalmazó krémmel kell bekenni.

Mottó: "Az állampolgárok egészsége egy olyan áru, amelyet meg lehet venni, majd el lehet adni." (Francois Mitterand)

Forrás: www.wwf.hu

Ha érdekel a többi szőrnyűség is, mellyel tudtod nélkül mérgezed magad, akkor kérd a folytatást a megjegyzésben! Csak azoknak küldöm el, akit komolyan érdekel!
Hogy mi a megoldás? Ellenőrzött összetételű kozmetikumok. A Sunrider kozmetikumok például ilyenek. Válts márkát és élvezd az életet!

A bőr nem csak egy burok, amibe bezártak minket

Sziasztok! A bőr megismerését folytatjuk , ismét Antal Vali mesterkozmetikus segítségével.Számomra az Ő írásai nagyon közérthetőek és sok érdekes kérdést felvetnek a bőrrel és a kozmetikumokkal kapcsolatosan. Titkolt, tabu témákat is. Szerintem ezek olyan információk, amelyekről minden embernek tudnia kellene, hogy ezek ismeretében felelősséggel el tudják dönteni, hogy milyen kozmetikumokat kennek magukra vagy mondjuk a gyerekeikre.Ha úgy gondolod, hogy erről ismerőseidnek is tudnia kell, akkor küldd el a blog elérhetőségét, hogy Ők is olvashassák!

2007 márciusában írt cikkét idézem.

A bőr nem csak egy burok, amibe bezártak minket

„Visszagondolva régenvolt gimnazista korom biológia óráira, úgy tűnik, hogy testünk felépítése és működése szempontjából a bőr volt a legkevésbé izgalmas szerv. Mindannyian az agyat, szívet, tüdőt, májat csodáltuk, holott mint kiderült, agyalágyultan, egy tüdővel, fél vesével, egy-két infarktus után, alkoholtól felpuffadt májjal is még döcög az élet, de ha a bőr 2/3 részét csak elsőfokú égés éri, tehát ha még hólyagocskák sem keletkeznek, a halál elkerülhetetlen. A római győztes gladiátorok, akiknek bőrét aranyporral dörzsölték be, hogy idomaik klasszikusabbak, szoborszerűbbek legyenek, pár óra múltán holtan hullottak a porondra. Megmagyarázhatatlan és érthetetlen volt ez, csak most kezd a tudomány a miértre választ találni.”

Ahhoz, hogy Te is megkapd a választ, bele kell egy kicsit mélyednünk a bőr anatómiájába.

A bőr anatómiája

A bőr olyan szövetekből épül fel, amelyek a külső hatásokkal szemben ellenállóak és a bennük lejátszódó folyamatok hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez. A bőr (derma) három fő rétegből áll: hámréteg (epiderma), irharéteg (cutis), bőralja (subcutis).

A hámréteg

Kozmetikai szempontból minket leginkább a legfelső réteg (a hámréteg) felépítése és működése érdekel. A hám a testfelszín nagy részén kb. 0,2 – 0,3 mm vastag. Legvékonyabb a szemhéjon, legvastagabb a talpon és a tenyéren.

A hámréteg öt alsó rétegből áll (lásd: a fenti ábrán), úgyhogy a népmeséi motívumok híresztelései tévesek (a szegény emberről lenyúzott 7 réteg bőr tekintetében).

Legalsó rétege (csíra réteg) egy szorosan egymás mellett álló, nedvességtől duzzadó henger alakú, folyamatosan megújuló sejtsorból áll. Itt megy végbe a sejtosztódások nagy része, ugyanis a hám többi (e feletti) rétege főképp ennek a sejtsornak (bazális sejtsor) a származéka. Ezek a sejtek a hámban mindig egyre feljebb kerülnek, vándorlásuk során különböző kémiai és alaki változásokon mennek keresztül, majd végül élettelen szarupikkelyek formájában leválnak a bőrfelszínről. Ez az elszarusodás folyamata, amely kb. 4 hétig tart. Sajnos az elvárosiasodott embernél ez a folyamat már károsodott, ugyanis az elhalt szarupikkelyek már nem kopnak olyan ütemben, ahogy kéne, és ez rengeteg kozmetikai problémához vezet. Ezt a természetes kopást még hátráltathatjuk nem megfelelő kozmetikumok használatával: pH 5.5-ös termékek, Sodium Lauryl (Laureth) Sulfate-os tusfürdők, kőolaj származékokat tartalmazó készítmények, szintetikus krémek, stb.

Ez alatt a viszontagságos út alatt az alulról induló sejtek fokozatosan elveszítik víztartalmukat, ellaposodnak, elvesztik sejtmagjukat, a sejtek közti kötőerő csökken, lazul a sejtszerkezet és felépül a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló vázfehérje, a keratin.

Ellenálló képessége miatt védelmi szerepet tölt be a bőrön, különösen a vegyi hatásokkal szemben (ha sok "krémnek" csúfolt vegyszert kensz a bőrödre, ez a keratin réteg pánikszerűen elkezd vastagodni.). A keratin normális élettani körülmények között hidratált, amelyet a hozzá kapcsolódó vízmegkötő faktoroknak (NMF) köszönhet. Ha a szaru működése nem megfelelő, csökken a vízmegkötő faktorok száma és a bőr dehidratálttá (vízhiányossá) válik. Ebből következik, hogy a bőr hidratálását nem az oldja meg, hogy magas nedvesség tartalmú krémeket próbálunk bejuttatni a bőrbe – ugyanis a víz nem tud felszívódni (ha tudna, elég lenne beleülnünk egy kád vízbe, és bőrön keresztül „kiinnunk” azt) – hanem olyan hatóanyagokkal kell normalizálnunk a bőr működését, amelyek megakadályozzák a vízmegkötő faktorok degenerálódását, és azok számának csökkenését. Ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag fogyasztása, valamint a rendszeres ivás (napi 2-3 liter folyadék!!!: jó minőségű víz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek, gyógyteák).

A szaruréteg felszínén egy ún. bőrfelszíni emulzió található , amely szaruzsírból, a faggyúmirigyek által termelt és bőrfelszínre ürített faggyúból, valamint a verejték optimális keveredéséből áll. Ha bármelyik alkotórész mennyisége nő, vagy csökken, megváltozik a bőrfelszíni emulzió összetétele, azaz más minőségűvé válik a bőr - így alakulnak ki a normáltól eltérő bőrtípusok, ill. kóros bőrképek.

Az irha réteg

A hám sejtjeinek táplálását és egész anyagcseréjét a sejt közötti nedvek látják el, amelyek a hám alatt lévő irhából áramlanak felfelé. Az irha már 3-4 mm „vastag”. Itt már vér- és nyirokerek, szőrtüszők, faggyúmirigyek, verejtékmirigyek, bőrmozgató izmocskák (ezek működését blokkolja a botox!) is vannak. Lényeges szerkezeti eleme a rost. 90%-ban kollagén, 10%-ban elasztikus rostokból áll, és az ezeket termelő sejtekből, amelyek a kocsonyás állományt is termelik. Itt már védekező sejteket is találunk. Ez a réteg a támasztója a felette lévő hámnak, hogy az rugalmasan kisimuljon.

A bőralja

Az irha alatt rétegződik a bőralja, ami már lényegesen vastagabb az előző kettőnél, attól függően, hogy milyen kövér. Itt már zsírsejtek párnázzák ki a bőrt, ezáltal fokozódik a hőszigetelés és a mechanikai védelem. A zsírsejtek rugalmas tokocskákban helyezkednek el, ők a táplálék-anyag raktár.

Nagyon fontos, hogy az arc és a nyakbőr aljában lévő mimikai izmokhoz az arckoponya mozgatóizmai is felnyúlnak. Ez teszi lehetővé, hogy egy jó színész minden érzelmet és gondolatot ki tud fejezni a mimika nemzetközi – mindenki számára érthető – nyelvén. Ám ez a kapcsolódás teszi lehetetlenné például, hogy az arc bőrét le lehessen egyben és egészben húzni, mint a test többi bőrét. Ez a kapcsolódás nehezíti meg a plasztikai sebészek dolgát is, hisz ezeknek az izmocskáknak a sérülése torzzá, élettelenné, maszkszerűvé teszi az arcot (lásd az agyonplasztikázott színészeket és hírességeket, mint pl. Spéter Erzsébet). Nem olyan egyszerű dolog ám az arcfelvarrás, mint ahogy azt képzeljük, amikor a tükör előtt állva próbáljuk megroggyant arcbőrünket kifeszíteni a kezünkkel! De azért ne keseredj el, van más – kíméletesebb és egészségesebb – megoldás is az arc feszesebbé tételére, de erről majd később.

Folytassuk, hogy mik is vannak még a bőraljában: ide nyúlnak le a különböző mirigyek és szőrtüszők is. Itt már véredény rendszereket is találunk, ezek a kapillárisok, amelyek szükség szerint záródnak-nyitódnak – amíg jól működnek. Az arteriolák azok, amelyekben az oxigéndús vér áramlik, a vénulák pedig azok, amelyek az elhasznált vért szállítják. Ha ezek nem jól működnek, a bőrnek keringési zavarai lesznek (rosacea, szederjesség, értágulatok, sápatagság, pirosság). Ezért fontos többek közt a rendszeres mozgás a friss levegőn, a szauna, a váltott hideg-meleg vizes zuhany, és a vérbőség fokozó kozmetikumok esetenkénti vagy kúraszerű használata

A bőr baktériumflórája

Egészséges ember bőrének a felszínén betegséget nem okozó (apatogén), ún. hasznos baktériumok élnek. Ezt a jellegzetes mikroflórát különböző Staphylococcus- és Propioni-törzsek alkotják. Ezek segítik a bőr normális működését, a más baktériumok és gombák elleni védekezésben szerepük jelentős. A „hasznos" baktériumflóra megszűnése vagy túlburjánzása komoly bőrbetegségek kialakulását vonhatja maga után.

Figyelem! Az ún. vírus- és baktériumölő tisztálkodó szerek a normális baktériumflórát is elpusztítják! Vigyáznunk kell arra is, hogy mosakodó szereink és habfürdőink ne tartalmazzanak agresszív zsíroldó szereket (pl. sodium lauril sulphate-ot)., ugyanis ezek teljes mértékig leoldják a szennyeződéssel együtt a védő baktérium flórát tartalmazó bőrfelszíni emulziót is!

Az antibiotikumok szedése is teljesen tönkre teheti a bőr baktérium flóráját. Ne szedjünk nyakra-főre antibiotikumokat!

Forrás: Dr Papp B. János: Candida-Igazságok és tévhitek; társszerzők: Antal Valéria - Arany Melinda - Chemez Flóra - Guba Rózsa - Jernei Anikó, kiadó: Papp-Ker Kft., Budapest, 2003.
Ilcsi néni levelei – archív – Pesti Hírlap

2008. április 18., péntek

Sziasztok!Ahogy ígértem folytatom a bőr "témáját". Most is segítségül hívom a szakembert és Antal Vali bionom mesterkozmetikus írásaiból idézek.

A bőr csodákra képes, ha hagyjuk!

Ígéretemhez híven szeretnélek elkalauzolni a bőr működésének csodálatos világába. Tudtad, hogy a bőr a legnagyobb kiterjedésű szerved? Felülete 1,6-1,8 m2 súlya pedig zsírszövet nélkül kb. 3 kg. Úgy működik, mint egy jó testőr: véd a külvilágtól, vigyáz rád, ápol, és jelez, ha baj van, vagy ha az életedre törnek idegen elemek. A jó testőrt meg kell becsülni, nem árt szeretni, és jól kell tartani, hogy mindig tettre kész és hű legyen. Mi mégsem így bánunk vele! Nem adunk neki jó minőségű táplálékot, bár tömjük rendesen, de nagyrészt mérgekkel, amitől, csak gyengül szegény. Nem hagyjuk eleget pihenni, és nem figyelünk rá, ha szól, ha valami nem tetszik neki. Ne csodálkozzunk, ha előbb-utóbb felmondja a szolgálatot.

Rajtad múlik

A szem a lélek tükre - szoktuk mondani. A bőr a lélek tükre mondom én, ugyanis a bőr állapota híven tükrözi a szervezet és a test állapotát, működésében és egészségében beálló mindennemű változást. Mint tudjuk: ép testben ép lélek. És mivel a betegségek kialakulásának okai nagyrészt az életformánkban keresendők, életformánkat pedig a lelkünk állapota diktálja – kétszeresen is igaz a mondás: a bőr a lélek tükre!

Ki gondolná, hogy egy állunkon éktelenkedő pattanásért a lelkünk a felelős? Pedig így igaz! A száj körüli pattanások kialakulásának egyik oka a gyomorbántalmak, amelyeket pl. gyomorfekély is okozhat. A gyomorfekély legfőbb okozója a nem megfelelő életmód, étkezés és a stressz. A stresszt pedig a rohanó életmód és a lelkünk apró félelmeinek összessége váltja ki (lekésem, elszalasztom, nem leszek vele kész, mit fog szólni?, mi lesz, ha nem tetszik?, képes vagyok-e rá?, miért pont én? stb.).

Bőrünk egészsége a szervezetünké, szervezetünk pedig a lelkünké. Ne éljünk vissza vele!

A bőr működése

A bőr - mint már említettem - a test legnagyobb felületű szerve, amely elhatárolja szervezetünket a külvilágtól, de elsődleges védelmi vonala is a szervezetnek, valamint számos élettani folyamatban is részt vesz. A felsorolt funkcióknak megfelelően olyan szövetekből épül fel, amelyek a külső hatásokkal szemben ellenállóak és a bennük lejátszódó folyamatok hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.

A bőr védelmi szerepe

A bőrt számtalan káros hatás éri, amelyek lehetnek fizikai vagy kémiai természetűek. A kórokozók is zavartalanul veszélyeztetnének minket, ha a bőrünk nem védene ellenük. A nem megfelelően működő bőr védelmi rendszere összeomlik, megjelennek a kellemetlen tünetek.

  • mechanikai hatások: dörzsölés, nyújtás, nyomás (bőrkeményedés, horzsolás, tyúkszem, pigmentációk),

  • fényhatások: UVA-, UVB-, UVC-sugárzás (bőrgyulladás, hámlás, égés anyajegy, bőrrák),

  • hőhatások (hőszigetelés): hideg, meleg (fagyás, fokozott izzadás, hideg-meleg allergia),

  • vegyi hatások: kozmetikumok, vegyszerek, kivonatok, gyógyszerek (allergiás reakciók, kiütések, ekcéma stb.),

  • kórokozók: mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok, gombák (szemölcs, gennyesedés, lábgomba, herpesz, orbánc, ótvar stb.),

A bőr kiválasztó szerepe

A szervezetben lejátszódó anyagcsere-folyamatok során bomlástermékek és salakanyagok keletkeznek, amelyek a szervezet kiválasztó rendszere segítségével távoznak. A kiválasztó szervrendszer tagjai a vesék mellett a verejtékmirigyek is, amelyek a bomlástermékeket a verejték segítségével a bőrfelszínre „mossák". Ez a folyamat átlagosan napi 0,5 liter folyadékot vesz igénybe a szervezettől, ezért is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (minimum 2 liter naponta, de inkább több!). Valamint az is, hogy ne gátoljuk szervezetünk természetes és egészséges izzadási folyamatait különböző alumínium származékok használatával. (A kereskedelmi forgalomba kapható dezodorok túlnyomó többsége tartalmaz alumínium származékokat!

Fél vesével lehet élni, de fél bőrrel nem!

Ha a vesék kiválasztó tevékenysége csökken, vagy esetleg megszűnik, a verejtékmirigyek feladata jelentős mértékben megnő, az általuk kiválasztott verejték összetétele és mennyisége is megváltozik. Az ilyenkor fellépő fokozott verejtékezés (pl. a félveséjű embereknél) védi a szervezetet az önmérgezés ellen. Ebből következik, hogy a fokozott verejtékezés jele lehet a kiválasztás elégtelen működésének, vagy annak, hogy túl sok méreganyag halmozódott fel a szervezetünkben, amivel a vese már nem tud egymaga megbirkózni.

A bőr hőszabályozó szerepe

A testnek van egy saját hőmérséklete, amely a szervezetben játszódó egészséges biokémiai folyamatok hőfelszabadulással járó rendszerének az eredménye. Hogy ez az állandó hőmérséklet fennmaradjon, a hőszabályozó tevékenység a bőrön keresztül valósul meg, amelyben a vérerek (melegben tágulnak, hidegben összehúzódnak) a faggyúmirigy-termelés (melegben csökken, hidegben fokozódik) és a verejtékmirigyek termelése (melegben nő, hidegben csökken) játszik szerepet.

A bőr légző szerepe

Tiszta, hegyvidéki levegőn, vagy tengerparton bőrünk üdévé válik Ha viszont hosszú ideig füstös, levegőtlen, szennyezett helyen tartózkodunk, bőrünk megsínyli azt: eltömődnek a pórusok, a bőrbe nem jut oxigén, bőrünk sápadttá, szürkévé, pergamen-szerűvé válik.

Kevesen tudják, hogy a bőrlégzésnek legalább akkora a szerepe az oxigén vérbe való juttatásának, mint az ún. tüdőlégzésnek. Ha az egész testet borító bőrt bekennénk levegőt át nem eresztő anyaggal, hamarosan ugyanúgy megfulladnánk mintha befognánk a szánkat és az orrunkat - de legjobb esetben is erős rosszullétről panaszkodnánk. Ha a bőrlégzés gátolt (helytelen kozmetikumok alkalmazása – pl. amelyek kőolaj származékot tartalmaznak, dohányzás, levegőszennyezés, póruseltömődés miatt) az oxigén szállítási folyamatai zavart szenvednek, a bőr sápadttá, fakóvá, korán öregedővé, zsírossá, gyűrötté válhat, hajszálértágulatok jelennek meg a bőrön. Ezért nagyon fontos, hogy sokat tartózkodjunk friss levegőn!

Kőolaj származékok INCI megnevezésük alapján:

  • Mineral Oil

  • Petrolatum

  • Vaseline

  • Paraffinum-Liquidum

  • Cera Microcristallina

  • Hart-Paraffin

  • Microcristallina Wax

  • Ozokerit

  • Petrol Wax

  • Ceresin

A bőr felszívó szerepe

A bőr gátként viselkedik a felszínére kerülő anyagokkal szemben. Emiatt a bőrre kerülő anyagok jelentős része csak a bőr felületén fejtheti ki hatását. Akadálytalanul csak a gőzök és gázok jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe. A felszívódás bonyolult folyamatának minden lépése még nem ismert, de az bizonyos, hogy legnagyobb ellenállású a bőrfelszín tömör szarurétege.

A felszívódást befolyásoló tényezők:

  • a bőrre kerülő anyagok szerkezete és azok fizikai és kémiai tulajdonságai

  • a bőr szarurétegének nedvességtartalma

  • a szaruréteg alsó sejtsorának elektromos töltése az adott anyaggal szemben (barrier-funkció)

  • a szőrtüsző, a faggyúmirigy és igen kis mértékben a verejtékmirigy áteresztőképessége, amely az egyes anyagokkal szemben különböző.

Ebből következik, hogy a bőr és a szervezet számára fontos anyagokat (arckrém hatóanyagai, gyógyszerek, víz) megfelelő vivőanyagokkal juttathatjuk a bőrbe, amelyek segítségével elősegíthetjük a felszívódást. Ez az oka annak is, hogy bizonyos anyagok – bármennyire is el akarják hitetni velünk a gyártók – nem szívódnak fel oda, ahol valóban ki kéne fejteniük a hatásukat.

Legfontosabb vivőanyagaink:

  • gőzök, gázok (gyógynövényes inhalálás)

  • növényi zsírok, olajok (a vazelin – és az egyéb kőolajszármazékok - nem!)

  • zselék(lehetőleg növényi eredetű: agar-agar, növényi nyákok és gélképzők)

  • paszták (ásványi földek, agyagok, iszapok)

  • krémek (zsíros és vizes típusú)

A bőr érző szerepe

A bőrben található idegvégződések felveszik a külvilágból érkező ingereket és ingerületekké alakítják. Az ingerületek az idegrostokon a központi idegrendszerbe jutnak, ahol szükség esetén megfelelő válaszreakciót indítanak be, ezáltal a szervezet reagál - alkalmazkodik a külvilághoz.

Régen úgy vélték, hogy bizonyos idegvégződések csak bizonyos érzetek közvetítésére alkalmasak. Ma már tudjuk, hogy valamennyi idegvégződés valamennyi inger közvetítésére képes, bár a bőr érzékenysége testtájanként változó. A fájdalomérzés mértéke pl. a hőmérséklettől is függ: melegben fokozódik, hideg hatására csökken (hideg vizes borogatás).

A szakszerű kézi masszázs esetében is - a hatóanyag bevitel mellett – a bőr érző szerepe játszik szerepet, hisz gondolj bele, milyen jól esik a lelkednek is a simogatás és a törődés, a kellemes, pihentető és stimuláló érintés. Az emberi energiát soha nem pótolhatja semmilyen gép, hisz azok nem érzékelik a bőröd és a tested válaszreakcióit.

Forrás: Dr Papp B. János:Candida- Igazságok és tévhitek:társszerzők: Antal Valéria - Arany Melinda - Chemez Flóra - Guba Rózsa - Jernei ANikó, kiadó: Papp-Ker Kft., Budapest, 2003.

2008. április 15., kedd

Mivel tesszük tönkre a bőrünket 2.

Sziasztok!Végre folytatom az Antal Vali Bionom mesterkozmetikussal készült Juventus rádiós interjú közlését.Elnézést, hogy ilyen sok időt kihagytam, már többen rám telefonáltak, hol marad a folytatás. Nos, itt van és a bőr témáját sűrű egymásutánban folytatni is fogom.

És, hogy, miért nem jelentkeztem eddig? A férjem cége kiállított a Construma Nemzetközi Építőipari Kiállításon és Neki segítettem marketing és standberendezési feladatokban. Az első kiállításunk volt és nagyon sikeresnek mutatkozik. Arra különösen büszke vagyok, hogy, amit itt a Sunriderben tanultam: marketing, kommunikáció, kapcsolatteremtés,partnerkezelés, üzletkötési technikák mind- mind kiválóan működtek a hagyományos üzletvitelben is! Íme néhány fotó:









Juventus interjú 2.

Folytatnám azzal, hogy itt beszélgettünk a kőolajszármazékokról, meg erről a napozó dolgokról, aztán van még egy nagyon nagy csoport, ami nem éppen hasznos a kozmetikai termékekben, amit én csak úgy szoktam hívni, hogy függőségi anyagok. Ez egy nagyon érdekes történet, ugyanis, mivel tudjuk ugye, hogy haszonérdekeltségűek általában a kozmetikai cégek, ezért sok termékükbe belekevernek egy olyan anyagot, ami függővé teszi a bőrünket. Említenék egy példát: gyártanak olyan szemránckrémet, ami csodálatosan kisimítja a bőrt, de ha 2-3 napig nem kenjük föl, akkor pergamenszerűen össze fog ugrani és őrült ráncos lesz. Na most ugye minden hölgy azt hiszi, hogy ez azért van, mert ez egy olyan csodálatos termék, hogyha ő ezt nem használja akkor azonnal olyan lesz a bőre, hogy valami borzalom, és rohan a boltba és vásárolja meg a következő tégellyel.

  • Na, ez már egy jó koncepció.

Ez is egy megdöbbentő tény, de ilyen nem csak szemránckrém van, hanem majdnem minden kozmetikum-szegmensbe kevernek függőségi anyagokat.

Én még mindig előtérbe helyezem a nyers, frissen készített dolgokat a kozmetikában, ami manapság már nem divat. Én még emlékszem édesanyám a …
  • De a nyersen most az gondolod, hogy mit tudom én, uborkát?

Például. Pont azt akartam mondani, hogy még emlékszem, amikor édesanyám az uborkaszeletekkel rohangált a fején a hetvenes években. Ez most elfelejtettük, hanem azt mondjuk, hogy van uborka-kivonatos krémünk, amiben ugye már van bent 3% uborka kivonat. Na most nem egyszerűbb a 100%-os uborkakivonatot magunkra rakni, mint zöldség, minthogy használunk egy terméket? És erről jut eszembe, hogy azt nagyon kevesen tudják, hogy a kiskereskedelmi forgalomba hozott termékeknél van egy szabály, amit ilyen hivatalok hoztak, hogy 5%-nál magasabb hatóanyag tartalma nem lehet. Na most sokan megkérdezhetnék, hogy miért. Hát ez azért van, hogy mivel kiskereskedelmi forgalomban kapható, tehát bármilyen nagyáruház polcáról bárki berakhatja az önkiszolgáló kosarába, ezért nem vállalják a felelősséget azért, hogyha véletlenül rossz bőrre veszi meg. Mert ugye a valódi, jó hatóanyag arra a bőrre jó, amire azt kitalálták. Ha másik típusú bőrre veszi meg az ember, akkor ott lehet, hogy ártani fog. És ezért mindenbe, csak maximum 5%-ban teszik bele, ami annyi, mint halottnak a csók. Tehát, amennyit nem árt, annyit nem is használ.

  • Ez azért furcsa, mert ugye most itt beszélgetünk a hétköznapokról, tehát, hogy az embert a különböző termékekkel esetleg milyen formában vezetik meg, csak a bevétel miatt vagy a bevétel orientáltság miatt. Hogy olyan furcsa, hogy a mai világunkban, tehát, hogyha el kell mennünk vásárolni vagy akárhova elmegyünk, akkor állandóan ez kell hogy az agyunkban legyen benn, hogy … ezzel kell foglalkoznunk, hogy mi az ami ártalmas, mi az ami nekem káros, mert hogy tényleg tele vagyunk ilyen dolgokkal. De ez valahol ijesztő. Hát azért régen egy paraszt ember bement a közértbe – vagy ha volt egyáltalán közért – megtermelte saját magának és semmi olyan káros dologgal nem találkozott. Nem furcsa ez, hogy most minden van, de mindent ellenőrizni kell, mindenre oda kell figyelni.

Ez furcsa, és ez egy nagyon-nagy harc és én a mai napig azt mondom, hogy igenis, vegyük a fáradtságot megfordítani akár élelmiszer akár kozmetikum, a tégelynek vagy a csomagolásnak a hátulját. És ahogy megtanultuk az élelmiszereknél, hogy melyik E nem jó és melyik E jó, úgy igen is meg kell tanulni a kozmetikumoknál is, hogy mik azok az anyagok, amik ártalmasak, ugyanis, mivel a kozmetikai ipar is haszonérdekeltségű, amit nem fogunk megvásárolni azt előbb-utóbb kivonják a forgalomból. Mert nem lesz rajta hasznuk. Ha van egy termék, amiről tudjuk, hogy tartalmazza az oktil-metoxi-cinamátot mondjuk, és mindenki vissza fogja rakni a polcra, akkor egy év után azt fogja mondani a cég, hogy nagyon ráfizetéses volt, mert nem adtunk el belőle egy darabot se. Jó, akkor jövőre ezt nem fogjuk árusítani.

  • Hát igen a figyelem, a figyelem felkeltés. Hát kérem szépen, ismételten megváltottuk a világot Antal Valival, aki Bionom Hatóanyag Elemző és mesterkozmetikus immáron nagyon rég óta … huszon-huszonhárom év óta. Ott már azért van tapasztalat. Említettél egy sampont, csak hogy azért demonstráljuk ugye, csak hogy … kielemeztél egy sampont, hogy mi van benne, azt azért mondjuk el, azt azért, ilyen ijesztő kategória …

Elmesélem. A tanulmány körutam során betévedtem egy nagyon népszerű drogéria láncolatba és pár samponnak leírtam az összetételét kíváncsi voltam, hogy vajon melyik jó. Na most, megdöbbenve vettem észre, hogy találtam egy olyan korpásodás elleni sampont, amiben nem volt korpásodás elleni hatóanyag, viszont volt benne 3 féle ragasztó. Azért hat olyan gyorsan …

  • … mert visszaragasztja a korpát.

Pontosan, nem mondasz hülyeséget.

  • Akkor ez nem …, ez korparagasztó.

Leragasztja a korpát, ezért nem hullik és csak ragasztja-ragasztja-ragasztja az évek folyamán, amitől majd elhal a fejbőr és kihullik a hajunk. Na most az hagyján, hogy ragasztót találtam benne, de. Találtam benne sósavat - na most ezen elgondolkoztam, hogy mit keres a samponban a sósav -, de lehet hogy egy kozmetikai vegyész majd …

  • Én mondom. Lemarja, majd mindjárt oda is ragasztja.

Körülbelül. De a poénos rész most következik. Találtam benne szúnyogriasztót és molyirtót …

  • Annak is meg van a …

… a molyirtónál röhögtem, mert mondtam, hogy kettő az egyben (2 in 1), mert ha hajat mosunk akkor majd beülünk a szekrénybe és akkor a bundába majd nem mennek bele a molyok vagy én egyszerűen ezt nem értem.

  • Igen. Tehát a szúnyog nem jön be este, az is egy jó dolog. Viszont éjjel mikor alszol, akkor a molyok nem szállnak meg. Sok minden. És itt volt benne valami, valami meglepő …

Aaa, várjál, mit is mondtam? Melyik? A …

  • Hát ami a, a … hát most a (khöm) hullákkal kapcsolatos.

Ja igen-igen-igen! A gloxal nevezetű szer, ami hullakonzerváló szer. Tehát ha bemegyünk egy hullaházba, akkor ott ezt a gloxal nevezetű szert használják arra, hogy akit nem temetnek el azonnal, egy kicsit még tovább maradjon meg a hidegen.

  • Kedves hallgatók ugranak egy hátast ezek hallatán. Tehát ilyen kis …

Na de gloxalt azt nagyon sok ránctalanító krémben is megtaláltam.

  • Jaj, de kelle … aranyos. Vidám kis történetek ezek. Na jó, mindegy ez csak hogy azért képbe legyünk, képbe kerüljünk, azért mondtam hogy ezt mondd el, hogy hallják az emberek, hogy egy-egy ilyen – idézőjelbe téve – ilyen megoldás, akár egy samponban vagy bármibe vagy mik vannak, mik találhatók.

Beszélnék még egy pillanatra egy nagyon érdekes dologról, ami minden olyan kozmetikai szerben bent van, ami habzik. Tehát ugye gondoljunk bele, hogy mi habzik. Habzik a sampon, habzik a fogkrém, habzik a tusfürdő, tehát aminek habzania kell.

  • Hát, mert azt mondták, hogy akkor jó, ha habzik.

Igen, akkor jó, ha habzik. Na most ennek a vegyületnek a neve sodium-lauril-szulfat, illetve van ennek egy módosulata, amit úgy hívnak, hogy sodium-lauret-szulfat. Na most a víz után, a legmagasabb koncentrátumban található ezekben a tusfürdőkben, samponokban, fogkrémekben, satöbbi-satöbbi. Na most, ha valaki bemegy a gyógyszertárba és azt mondja, hogy ő sodium-lauril-sulfatot akar vásárolni, akkor kezdődik ott, hogy nem adnak neki, mert akkora veszélyességi anyag. De ha mégis valahonnan szerez róla egy papírt, hogy ezt megveheti, akkor körülbelül egy ilyen 25 centis listát adnak hozzá, hogy mire kell vigyáznia. Szembe, nyálkahártyára ne kerüljön - ami már eleve egy samponnál, egy fogkrémnél elkerülhetetlen -, mert vakságot okoz, károsítja a nyálkahártyát, fehérje-károsító hatású, olyan erős mosó-aktív anyag, hogy annyira szárítja a bőrt, hogy véres repedezésig kiszáríthatja. És had ne soroljam, ezek csak a legfontosabb dolgok. Idegméreg és sejtméreg mellette. Na most, aki otthon hallgatja ma ezt az adást, a zeneszünetben ballagjon be a fürdőszobájába, és fordítsa meg az ott található tusfürdőt és sampont. Na most szeretném, ha annyi 10 forintos gördülne be a pénztárcámba, ahányan meg fogják találni a sodium-lauret, vagy sodium-lauril-sulfat nevet a tusfürdőkben vagy a samponokban.

  • Van egy, van ugye, sok mindenről beszéltünk itt most, megijesztettük kellőképpen a hallgatókat, remélem, hogy utána is néztek jó néhányan a fürdőszobában, hogy mik vannak, mik találhatók különböző kozmetikumokban, meg samponokban meg minden egyebekben, de hogy van-e megoldás. Van-e olyan megoldás, amivel nagyjából ki tudjuk védeni egyáltalán ezt a sok káros anyagot?

Igen van! Az egyik az az lenne, hogyha ezeket a termékeket tudatosan nem vásárolnánk meg, mert akkor előbb-utóbb a gyártónak ugye nem érné meg gyártani. Tehát ő is vagy tisztítana a termékén, vagy pedig kivonná a forgalomból. Ez az egyik megoldás. A másik megoldás az, hogy ezeket a káros anyagokat a legtöbbször azért teszik bele a kozmetikumokba mert nagyon olcsók. Na most én azt mondom, hogy ne sajnáljuk a pénzt egy olyan kozmetikumra, ami viszont egészséges. De, ugyan ezt a habzó anyagot, mondjuk, egy drágább hatóanyaggal érjük el, de az viszont nem árt a bőrünknek, a szervezetünknek. Na most, azok a cégek, akik fel merték vállalni, hogy ezekkel a drágább hatóanyagokkal dolgoznak, azokat kéne nekünk felkutatni. Ez egy olyan műsor, hogy én itt nem mondhatok ki márkaneveket, de mindenképpen keresni kell a megbízható tiszta termékeket.

  • Na jó, csak azért mondtam, hogy valami alternatívát is ajánljunk a hallgatóknak, ha már itten megijesztettük őket. Úgyhogy akkor ezek szerint így, interneten keresztül utána lehet ennek nézni és rá lehet találni.

Utána kell nézni vagy elő kell bányászni, nagyon régi recepteket nagymamáinktól, hogy hogy főztek szappant, ami abszolút káros anyag mentes volt. És tulajdonképpen ez is csak az utóbbi 20 év ijesztgetése, hogy a szappan az káros a szervezetre. Egyáltalán nem, egyáltalán nem káros. Fel lehet lelni antikváriumokban, nagyon jó olyan könyveket, amik például, természetes bőrápolásról szólnak. Elfelejtettük a gyümölcsöket, a zöldségeket, a gyógynövényeket, a tojás sárgáját, az olíva olajat, amit annak idején nagyon sűrűn használtak a nők bőrápolásra. És most szinte nincs. Tehát nem az olíva olajat kenjük a bőrünkre, hanem megveszünk egy olyan kozmetikai terméket, ami feltünteti, hogy 5%-ban tartalmaz olíva olajat. Most akkor nem egyszerűbb az olíva olajat magunkra kenni? Amikor annak literje 1.500,- Ft, a krémből meg – mit tudom én – 50 ml 1.500,- Ft.

  • Hát igen, csak nyilván sokkal egyszerűbb leemelni a polcról, mint az, hogy otthon ezzel foglalkozni.

Van egyébként egy aranyos példám, én a Balatonról érkeztem és egy nagyon érzékeny bőrű hölggyel vitorláztam körülbelül 2 héttel ez előtt, és kérdezte tőlem, hogy - úr isten – mit használjak a bőrömre, hát valami borzasztó. És én azt mondtam, hogy figyelj ide, vegyél, kend olíva olajjal. És két hete nem találkoztunk, ma összefutottunk, és azt mondta, hogy ez egy olyan zseniális ötlet volt, hogy azóta semmi baja, nem égett le, gyönyörűen barnul, nem szárad ki a bőre, nem viszket – most itt nem az olíva gyártó cégeknek akarok reklámot csinálni, mert ezen kívül rengeteg természetes anyag van még, amihez vissza lehetne nyúlnunk. Akár a kakaóvaj, akár a kamilla például, akár a zsálya, akár a cickafarkfű. Régen még kultúrája volt a gyógynövényes fürdőknek. Manapság mi van? Beleöntjük a habfürdőt a vízbe, ami szépen habzik a sodium-lauril-sulfat-zól, és mászik bele a bőrünkbe a rák. Ez a SPA, ezt hívják SPA kúrának.

Igen, ezt így …, kedvet csináltunk most ehhez. Én köszönöm, hogy itt voltál. Antal Valit hallották.


2008. április 3., csütörtök

Mivel tesszük tönkre a bőrünket és mi a szép bőr titka?


Azt tapasztaltam (magamból is kiindulva), hogy előbb lesz valakiből "önjelölt orvos", nagy szakértője a belső szervei működésének :) , mint a test legnagyobb szervének , a bőrének a minimális ismerője. A bőr működését és szerepét nem igazán ismerjük és nem is törekszünk megismerni és sajnos ,a bőr védelmét és a bőrproblémákat is inkább szépészeti kérdésként kezeljük nem pedig egészség-problémaként.


A bőr a belső tükre- mondjuk ezt gyakorta a Sunriderben. Hiszen a belső szervek jelzéseit észre kellene venni a bőrön. A bőrön megjelenő tünetek van, amikor valaminek a kezdetét jelzik, van, amikor már egy elmélyült gondot! Tehát figyelni kellene rá és főleg eszméletlenül fontos lenne komolyan venni a jelzéseit!Mégis hajlamosak vagyunk kozmetikai kérdésként elodázni, ha viszket, száraz, zsíros, foltos, ráncos, pattanásos, pirosodó stb...

A következő néhány bejegyzésben szeretném ezt a bőr témát körbejárni, bízva abban, hogy az ismeretek hozzák a felismerést és mindenkinek a saját bőrproblémájára a megoldást is!
Itt, most pár percet szánva az olvasásra tisztázódhat néhány alap dolog a bőrről és megtudhatsz
életbevágó, fontos információkat is!

Nos, kezdjük!Elsőként hadd közöljem le 3 részben a Juventus rádió riportját Antal Vali mesterkozmetikussal.

Juventus interjú

Köszöntöm vendégemet, Antal Valit, aki – most figyeljenek – Bionom Hatóanyag Elemző és mesterkozmetikus. Jó estét, szervusz! Egyáltalán hogy lesz valakiből ilyen hatóanyag-elemző?

Hát ennek egy tudatos múltja van. Gyerekkoromtól rengeteg allergiát analizáltak nálam, csecsemőkoromtól, és tinédzser koromra derült ki, hogy én nem a hagyományos dolgokra vagyok allergiás, mint virágpor, parlagfű, kutyaszőr, macskaszőr, satöbbi, hanem a szintetikus anyagokra, a színezékekre, a mesterséges anyagokra és a tartósítószerekre. Tehát nekem ki kellett alakítanom egy olyan tudatos életet, hogy ezeket elkerüljem. Na most, mint kozmetikus, ez elég nehéz, mert ugye, mint tudjuk a legtöbb kozmetikum ezeket az anyagokat tartalmazza. Tehát nekem, az elmúlt 23 évemben, amióta kozmetikusként praktizálok, meg kellett keresnem azokat a szereket és anyagokat, amik nem tartalmazzák ezeket, és ezért végeztem el 2005-ben egy Bionom Hatóanyag Elemző tanfolyamot, aminek alapján tulajdonképpen már teljesen hivatalosan bármilyen cégnek bármilyen szervezetnek ki tudom elemezni a termékét, hogy az vajon jó nekünk vagy rossz.

· Nahát elsősorban saját magadnak ...

Igen, elsősorban saját magamnak

· …, hogy ne legyél allergiás. Az se egy utolsó szempont. Hát csak azért érdekes ez, mert a mai világunkban tele vagyunk mindenféle termékkel, főleg itt a rendszerváltást követően, tényleg minden bekerült ebbe az országba, és, hát aztán nem nagyon vizsgáltuk, hogy miket tartalmaznak ezek az anyagok, és nem csak a kozmetikumok, az élelmiszerektől kezdve mindenről beszélhetünk, azt gondolom, hogy miket tartalmaznak, milyen káros anyagokat. Tehát ész nélkül vettük ezeket a mindenféle élelmiszereket és most én azt érzem, hogy igencsak egy ilyen jó 4-5 évvel ezelőtt kezdődött egy ilyen odafigyelés. Egy ilyen harc, hogy tessék utánanézni, hogy mit kenünk magunkra, egyáltalán hogy élünk, miket használunk.

Igen, az élelmiszerrel kezdődött, hála istennek, tehát ott voltak az első szorosabb megkötések és úgymond adalékanyag betiltások. Na most a kozmetikai ipart 2004-ben érte el. De amit itt érdekességként elmondanék, hogy azt kevesen tudják, hogy a bőrön át való felszívódás méreganyagok tekintetében 50%-al nagyobb, mint az emésztőrendszeré. Ami azt jelenti, hogy egy rákkutató professzor a következőket mondta:

„sokszor, kevésbé lenne veszélyes a kozmetikumainkat megenni,
mint magunkra kenni”.

Na, most amit megeszünk, azt elkezdték szabályozni, amit felkenünk azt viszont még nem. Nekem van egy nagyon-nagy bánatom. Említetted itt ezt a rendszerváltást, hogy ugye utána beáramlott ide mindenféle termék. Én már a rendszerváltás előtt is kozmetikus voltam és nagyon meg voltam elégedve az akkori termékekkel. Most nevet nem mondok, de aki elég idős az emlékszik rá, hogy mennyi minden csodadolog szűnt meg itt Magyarországon, vagy olvasztották be egy hatalmas multicég berkeibe és aztán el is tüntették nagyon hamar. Gátlástalanul megjelentek a világ minden szegmenséből hatalmas nagy mennyiségben különböző szerek és termékek, amiknek nyomon-követhetetlen a bevizsgálása is gyakorlatilag.

Na most mondok egy érdekességet: a káros hatóanyagokat 4 csoportba szoktuk osztani. Az első, ami nagyon káros a szervezetre, azok a kőolajszármazékok. Sokan nem is tudják, hogy mik azok a kőolajszármazékok, mert a cégek, nagyon ügyesen, úgy tüntetik fel a doboz hátulján az összetevőknél, hogy mineral oil vagy minerál olaj vagy ásványi olaj, amiről ugye sokan azt hiszik, hogy ásványi anyag, az biztos nagyon jó a bőrünknek, de ha egy kicsit visszaemlékeznek a 7-es, 8-os kémia tanulmányaikra, akkor ugye rádöbbenhetünk arra, hogy a világon egy darab ásványi olajunk van, az a kőolaj.

Tulajdonképpen abból szintetizálják, ami.

- Ad 1, nem szívódik fel a bőrbe.

- Ad 2, eltömíti a pórusokat,

- ad 3, azáltal, hogy eltömítette a pórusokat egy olyan szaru megvastagodást eredményez a bőrön, hogy elkezd beteg rendszerként működni a bőr, tehát megszűnik a bőrnek az öngyógyító szerepe és jönnek a bőrproblémák. Hogy kiszárad, begyullad, viszket, satöbbi, satöbbi.

· Na most akkor itt egy pillanatra álljunk meg. Tehát itt van a nyár, mindenki ahol csak tudja keni magát, ugye nem szeretne megégni, ez nem csak nyilván a kozmetikában van úgy, hogy az emberek bemennek és ott mindenféle kenőcsöket rákennek, de hogy ilyenkor mit érdemes használni egyáltalán, mert ugye vannak ezek a különböző fényvédő faktorok, meg miegyebek, hogy itt mire kell odafigyelni vagy egyáltalán hogy észleljük, hogy mi az ami jó, mi az amit érdemes használni?

A bőr az egy fantasztikus érző szervezet, tehát ami neki nem tetszik attól mindig bajunk lesz és azt azonnal el kell hagyni. Tehát nem újabb terméket kell venni amit aztán rákenünk, és attól várjuk a csodát és csak romlik-romlik. Most jó hogy említetted ezt a napozási dolgot, mert ugye nyár, idénye van a napolajoknak, naptejeknek. Na most, ami érdekes, ha visszatérhetnék az én bőrgyógyász professzoromra vagy rákkutató professzoromra, képzeld el, hogy rákos bőrszöveteket vizsgált, és a rákos bőrszövetekben analizált olyan vegyületeket, amiről nem tudta, hogy hogy került oda. Egy vegyész ismerősének sikerült beazonosítania ezeket a vegyületeket és kiderült, hogy ezek kozmetikumokban találhatók meg. És a mi a legmegdöbbentőbb, van egy olyan anyag, amit úgy hívnak, hogy oktil-metoxi-cinamát, ami a napolajoknak a fényvédő számát adja. Az érdekessége ennek az anyagnak az, hogy önmagában nem rákkeltő, csak abban a pillanatban, ahogy UV sugárzás éri.

· Jól van!

Na most, igen ez megdöbbentő.

· Nyár derekán ez kifejezetten jó.

Kifejezetten jó. Na most, én is amikor előadást szoktam tartani, minden hölgy kérdezi tőlem, hogy na jó, de akkor most akkor mit? Hát az első tanácsom az, hogy ha elmegy naptejet, napolajat, napozószert vásárolni, akkor fordítsa meg, már kötelező minden terméken föltüntetni az összetételt, és ha talál benne ilyet, hogy mineral oil vagy vaselin, vagy parafin oil vagy főleg ezt az oktil-metoxi-cinamátot, akkor tegye vissza a polcra. Na most ugye itt van a nagy kérdés, hogy mivel napozzunk. Én most nem akarok reklámot csinálni az élelmiszeriparnak vagy a gyógyszertáraknak, de gyakorlatilag, én emlékszem, a gyerekkoromban az édesanyám engem olíva olajjal meg kakaóvajjal kent. Mégse voltam bőrrákos és mégse égtem le. Na most, ezek is tudják azt, amit egy UV faktor tud.

· Hát hogy, egyáltalán be kell-e kenni magunkat?

Ez meg a másik. Igen.

· Lehet, hogy nem kéne.

Én ezt nagyon megkérdőjelezem, mert az egészséges bőrnek – és itt kihangsúlyozom, hogy egészséges bőr, mert sajnos nagyon eltoltuk a bőrnek a reakcióit ezzel a sok kemikáliával, amit rákenünk …

· Lássuk be, ez üzlet.

Igen, pontosan. Az egészséges bőr gyakorlatilag tud védekezni a nap sugárzása ellen. Na most, a nem egészséges bőr, az olyan bőr, akinek az immunrendszerét tönkretettük, az reagálja le rosszul a napot. És tulajdonképpen erre kenjük a dolgokat, ami aztán még rosszabbul fogja lereagálni a napot.
UV az van. Egyre több, de kihangsúlyoznám most is a fokozatosság elvét. Tehát a bőrnek, saját magának, ha fokozatosan megyünk ki a napra, olyan gyönyörű védelmi rendszert épít fel, hogy szinte ki van zárva a bőrrák és a leégés veszélye is. Csak hát ugye nem délidőben kell a gumicsónakon háromnegyed órát süttetnünk magunkat a vízen, hanem akkor el kell vonulni sziesztázni a hűvös szobába, aztán délután 4 körül vissza lehet menni.

· El kell fogadni ugye azt a tanácsot, amit mondanak, hogy 10, 11 órától délután 2-ig, 3-ig ne nagyon tartózkodjunk napon. Na lépjünk tovább.

· Na kérem szépen a napozást lezártuk, folytatjuk.