2008. június 16., hétfő

Kinek van igaza?Betiltott vitaminok

Igen ez a kérdés, kinek van igaza?Az alábbi hír bejárta az országot és elindított egy meglévő régi vitát, kell-e a vitamin pótlása vagy, ha igen melyiket lehet, melyiket nem és melyiket mekkora mennyiségben...Hát, akinek semmilyen képesítése nincs nem tudja eldönteni ezt a vitát, meggyőző érvek csapnak most össze és dönthet ki-ki hovatartozása szerint. Ebben a kérdésben is "demokrácia" van és érdemes egymás meggyőződését tiszteletben tartani.

Milyen "pártokkal" találkozhatsz ebben a kérdésben?

1.A vitaminokra szükség van, nem lehetnek veszélyesek
2.A vitaminokra szükség van, de óvatosan,egyes vitaminok szedése orvosi felügyelet mellett ajánlatos
3.A vitaminok jók,de friss zöldségekből,gyümölcsökből kell hozzájutni,tilos más forrás
4.Csak a szintetikus vitaminok veszélyesek
5.A mindennapi élelmiszerekkel kell a vitaminoknak is bejutni a szervezetbe és az majd intelligens módon válassza ki a számára szükségeseket és azok mennyiségét. Be kell vinni és a testnek, pedig képesnek kell lenni kiválogatni

Nem egyszerű , ugye? Egy egyszerű halandó, hogyan döntse el ,hol az igazság?

Egy dologban, szerintem a legtöbben egyetértenek, egyetértünk.Való igaz, a gyógyszergyárak körül nem csinálnak ekkora cirkuszt, vagy a dohánygyárak körül, pedig ezek halált okozó hatásáról kézzelfogható statisztikák vannak!???

Ezért , megszállottként tanítom és hírdetem, hogy a mai világban, ha életben akarsz maradni, akkor muszáj egy kis egészségkultúrát összeszedned! Muszáj megismerned tested működésének alaptörvényszerűségeit, hogy tudatosan dönthess, melyik párthoz csatlakozol és nem hagyod kiszolgáltatottan magad és a felelősséget sem ruházod át másra! Nem kell ehhez az anatómia szigorlatot letenned, de pár logikus dolgot meg kell ismerned a tested működésével kapcsolatban!

A Sunridert, azért választottam annak idején, mert ezt a pártatlan felvilágosító munkát is felvállalta az, aki a termékekről és az alapfilozófiáról beszélt.Hihetetlenül sokat tanultam és így a családom egészségét is kézbe tudtam venni.Jó érzés, hogy most semmilyen vita és botrány nem tud kizökkenteni már a meggyőződésemből és azt tapasztalom, hogy a Sunrider gondolkodású és életstílusu emberek többsége ugyanilyen elkötelezett. Ez nyílván a tudás biztonsága és a terméktapasztalat együttes eredménye.Jó ide tartozni!


Betiltották, mégis kapható "szcientológus" vitamin

Több mint húszféle vitamint és táplálékkiegészítőt tiltott be az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A szereket a Magyarországi Szcientológia Egyház egyik legismertebb képviselője, Lenkei Gábor cége forgalmazta.

A betiltott Lenkei-féle terméklista és a jelenleg is forgalomban lévő termékek listájának nagy része megegyezik, a készítmények neve ugyan megváltozott, az összetevők azonban ugyanazok. Így lett például a Free Choice Daily Formula napi vitamincsomagból, Dr. Lenkei Életerő napi vitamincsomag.

A szakemberek szerint a Lenkei-féle készítmények veszélyesek lehetnek a fogyasztók számára, mivel túl magas a vitamintartalmuk, és Magyarországon nem engedélyezett gyógynövény-származékokat is tartalmaznak. Az első tiltó határozatot még 2005 júliusában adta ki az ÁNTSZ, de Lenkei cége bírósághoz fordult, most azonban a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta az ÁNTSZ határozatát.

Lenkei Gábor hazánk egyik legismertebb szcientológusa. A vitamindokinak becézett Lenkei a gyógyszeripart leleplező könyvével vált ismertté, amelyben azt állította, hogy a betegségek többsége megelőzhető lenne vitaminokkal, de a gyógyszerlobbi érdeke az, hogy ezt ne tudják meg az emberek és inkább gyógyszereket szedjenek. Lenkei erre építette vitaminüzletét, cégcsoportja már az egész országot behálózta. Életerő centrumai szinte az összes fővárosi bevásárlóközpontban és minden vidéki nagyvárosban megtalálhatóak. Lenkei nemrég kapta meg a szcientológusok arany érdemérmét, amiért több mint egymillió dollárral támogatta az egyházat. Lenkei Gábor a Hír Televíziónak nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Betiltották a vitaminokat - éljenek a gyógyszerek

A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az ÁNTSZ határozatát: egyes készítményeket tilos forgalmazni, mert túl sok bennük a vitamin...

Nem sorolnám fel itt a tiltólistássá avanzsált termékeket, annyi bőven elég, hogy C-vitamin tartalmú étrendkiegészítők is felkerültek rá, ami teljesen érthetetlen, hisz egy vízben oldódó vitamintól ugyan mi bajunk lehetne? A bizonyítottan egészségkárosító alkoholt, cigarettát persze gyávák voltak betiltani...

Összeesküvés-elmélet szagot érzek. Ugyan kinek jó az, ha a népet megfosztják alapvető mikrotápanyagaitől, amelyek még meg is védik a betegségtől? Igen, így van, a gyógyszergyártóknak! Legyen minél több beteg ember, fogyjon a sok gyógyszer. Az idősek már így is többet költenek pirulákra, mint ennivalóra. Sajnos, az orvos (akinek szintén


érdeke, hogy minél több gyógyszert írjon fel) szava szent eme korosztály számára.

Az is érdekes kérdés, hogy mi lesz a sportolókkal, akiknek egy átlagemberéhez képest sokszor annyi vitaminra van szükségük? Nyissanak zöldségboltot? Ezzel az a probléma, hogy nem lehet megmérni, hogy egy darab retekben hány gramm C-vitamin van benne - gyanítom nem sok.



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Ibolya!

Nekem már megvan az anatómia szigorlat :) de sok esetben még így sem merek nyíltan állást foglalni. Az állatorvosi képzés nagyon gyógyszerközpontú, gondolom, így van ez a humánoknál is. De ami a legmegdöbbentőbb, hogy nálunk a takarmányoozástan az alaptárgyak egyike, náluk viszon nincs ilyen! Hogy néz az ki, hogy az állatorvos megtanulja, hogy a csontritkulás esetén lúgosító diéta kell, de az emberorvos nem?!
Ezesetben viszont merek állást foglalni. A vitaminok szüksgesek, kiss mennyiségben. Nagy dózisban lehet valamilyen plussz hatásuk, például a C vit. jó a húgyúti fertőzésekre, az E vit. immunstimulálásra stb., de bizonyos vitaminokat túl is lehet adagolni (no, biztos, hogy nem a vízoldékonyakat, és a zsíroldékonyak közül is csak az A és E vitaminnál van ennek jelentősége). Kétségtelenül az a legjobb, ha természetes formában, a táplálékból vesszük fel ezeket. Ehhez persze elengedhetetlen a rendkívül változatos étrend, nem csak azért, hogy minden vitamint felvegyünk, hanem azért is, mert bizonyos táplálékokban vannak antivitaminok, pl. a nyers tosájfehérjében, a halban. A Sunrider termékek azért nagyon jók, mert lehetővé teszik számunkra, hogy nagyon változatosan fogyasszunk olyan növényeket, amikben tényleg vannak vitaminok és ásványi anyagok. Ha nincs más, persze a pirulák is jobbak a semminél, de azért nem olyan jók, mint hirdetik...