2009. május 23., szombat

Legális édesítőszer a stevia

Számomra igazi ajándék a hír, amelyet nemrég olvastam a Natura Hírekben( Demecs István).

VÉGRE!!!!

Az amerikai FDA 20 éves könyörtelen támadás után ma engedélyezte a stevia édesítőszerként való alkalmazását. A stevia, a fű, ami harmincszor édesebb, mint a cukor soha nem látott ellenállásba ütközött a világ minden pontján, ahol korrupt hivatalok és hivatalnokok döntik el egy élelmiszerről, hogy a boltokba kerülhet vagy sem. Még az elmúlt héten is leszedették a polcokról a lelkes “csillagszórósok” a stevia minden formáját, és úgy gondolom, hogy náluk még évekig sikeresek lesznek, de valami elindult, és most már megállíthatatlanul.

Ugyanis jó tudni, hogy mi változtatta meg az évekig ellenálló amerikai hatóság véleményét. Nem az, hogy megbizonyosodtak a stevia ártalmatlanságáról vagy az egészségre gyakorolt hasznáról. Szó sincs erről. Azt már 20 éve is tudták, hogy nem csak ártalmatlan, hanem számos cukorfogyasztással kapcsolatos egészségkárosodást képes megakadályozni. Akkor viszont miért változott meg most a véleményük és miért éppen most engedélyezték ezt a nulla kalóriás édesítőszert?

A körülmények, amik jellemzik ezt az engedélyezést hűen mutatják az állami hivatalok működésmódját. Amikor a stevia fenyegette az aszpartam eladását, azt rutinszerűen betiltotta az ügynökség. A FDA fegyveresei megállították a stevia importját a határnál, stevia tartalmú termékeket semmisítettek meg több millió dollár értékben, bírságokkal fenyegettek meg vállalatokat mert steviát mertek eladni, majd a végső elkeseredésükben addig is elmentek, hogy egy steviáról szóló sütemény receptgyűjteményt (James Kirkland: Cooking with Stevia ("Főzés sztíviával")) hivatalosan megsemmisíttettek a kiadóval. De most, amikor Coca-Cola és Pepsi steviát akarnak eladni, az FDA hirtelen megfordítja az véleményét és úgy dönt, hogy legalizálja a füvet.
Ez egy ritkaságszámba menő eset, ahol a hivatal döntése fogyasztóknak kedvez, de a döntés mögött egyáltalán nem a fogyasztói érdekek állnak. A hivatalt a nagyvállalatok profitja motiválja.

És mi a helyzet Magyarországon és Európában?

Nálunk a hatóság nem az erőszakosságáról híresült el, hanem az ostobaságáról. Nálunk nem indokolnak. Nem próbálnak meg nem létező veszélyt fabrikálni. Egyszerűen és indoklás nélkül azt mondják hogy “NEM”. És azért nem, mert mi vagyunk a szakértők és törvény és jogszabály mondja ki, hogy mindig nekünk van igazunk. Valami hasonló eszmefuttatást adott elő a minap az ANTSz vezető helyettese az MTV esti politikai műsorában Baló György kérdésére.

Az ostobaságra pedig semmi nem jobb példa, mint az EU azon ajánlása, ami a steviát megengedné forgalmazni étrendkiegészítőként, de tiltaná édesítőszerként. Ez igazán logikusan hangzik egy a cukornál harmincszor édesebb anyag esetén.

Ne gondoljuk, hogy az ANTSz akár egy pillanatra is a fogyasztók érdekét tartaná szem előtt. Miközben tűzzel-vassal-bírsággal irtják a stevia kereskedőit, jusson eszünkbe, hogy ugyanez a hivatal engedélyezi az aszpartamot, a melamint, bisphenol-A-t, MSG-t, nátriumnitritet és más közismerten egészségkárosító toxikus anyagot. Miközben a steviáról egyetlen egészségkárosító hatást sem sikerül elővarázsolniuk az elmúlt 20 évben - pedig nagyon keresték - azért tiltották és tiltják a mai napig, és szemet hunynak a fenti mérgek mindennapi eladása és fogyasztása felett.

De ma ünnepelünk

Tegyük félre sértődöttségünket és ünnepeljünk az eseménynek megfelelő érzelmi szinten. Bár mi még ma nem élvezhetjük az amerikai döntés azonnali hatását, de bátran megjósolom, hogy 2009-ben eljön az a pillanat, amikor ugyanaz az ANTSz ügynök, aki ma még csillogó szemmel bírságolja a stevia forgalmazókat, lelkesen fogja csepegtetni a teájába vagy a kávéjába ugyanezt a szert és vidáman tanácsolja ugyanezt a vele szemben ülő kolléganőjének is. És emiatt hálás vagyok a Coca-Colának , a Pepsinek és az őket stevia kivonattal ellátó Cargillnak.

Csupán egy kis gyanakvás

A két kólagyár állítólag a Cargill szabadalommal védett Truvia nevű termékét fogja a termékeibe tenni. Az jutott eszembe, hogy a csudába lehet szabadalommal védeni egy stevia kivonatot, ha azt nem változtatják meg valamilyen módon ahhoz képest, amit a bioboltokban ma is lehet kapni? Ma a boltokban alapvetően négy formában lehet kapni steviát (mind a négyet pult alól). Az egyszerű szárított stevia levél mellett lehet kivonatokat kapni porított és folyékony formában. Ez utóbbit alkoholos és vizes oldatban egyaránt. Személyesen ismerem az importőrét, aki beavatott a gyártási folyamatba. Ez nem szabadalmaztatható. Én is meg tudom csinálni otthon a konyhában.

Bár csak gyanakszom, de úgy gondolom, hogy vagy a termelés során genetikai módosítással, vagy a gyártás során valami szükségtelen adalék hozzáadása által sikerült elérni a Cargillnak, hogy szabadalmaztatható legyen a Tuvia.

Ezzel óvatosnak kell lenni és biztos vagyok benne, hogy a piacra kerülést követően hamarosan ki fog derülni, mi az ördögöt változtattak meg ezek a huncut multik, hogy biztosítsák hatalmasságukat ebben a termékkörben is.

Mindegy, lépjünk ezen túl, a lényeg, hogy mostantól nem kell magyarázkodnunk, hogy miért van a stevia dobozán a bőrápoló felirat. A stevia egy csodálatos kis növényke, melynek jótékony hatásását a Sunrideresek már 27 éve élvezik!Eddig is bátran ettük, ittuk, kentük,de mostantól még bátrabban ajánljuk a Sunrider bió tisztaságú stívia cseppecskéjét.

Nincsenek megjegyzések: